2009 m. lapkritis 10 d., antradienis

Tiramisù. Saldi nuodėmė.

Apie tuos metus kalbėti būtų galima daug. Apie ilgus vakarus ir dar ilgesnius rytus, mintis. Visko ir nieko neveikimą. Bemieges naktis prie krūvos kodeksų ir šūsnių įstatymų bei konspektų. Apie saulėtus pasivaikščiojimus ir klampojimus per purvynus ar sniegą ties baraku. Apie nepamirštamus gimtadienius, legendinius ketvirtadienius, ėjimus laukais, apgautus dėstytojus ir tingius penktadienius. Mergaitiškus pasisėdėjimus su vynu ir be jo. Apie ašaras. Laimės, juoko, liūdesio ir kartėlio ašaras. Apie ilgokus priverstinius išsiskyrimus ir laimingas sugrįžtuves. Apie draugystę.

Visko buvo tiek daug ir tiek mažai. Mažai, nes, deja, akimirkų negaliu sudėti į dėžutes ir nuolat turėti su savim. Karts nuo karto atsidaryti, pasigrožėti, įkvėpti ir vėl saugiai paslėpti. Kad nedingtų.

Kartais netikėčiausios akimirkos nuneša į mieliausius prisiminimus. Tokios netikėtos, kaip apsipirkimas prekybos centre. Nostalgiškų prisiminimų kaleidoskopas tarsi įgauna pagreitį, sukasi pats, o įvairiaspalviai akimirkų stikliukai vienas po kito žaidžia žėrinčiomis prisiminimų mozaikomis. Šiandien minutei pamiršau, kad tie laikai jau seniai baigėsi ir niekada niekada nebegrįš. Pasirodė, kad važiuojam ten, kur niekada nebuvo mūsų namai. Bet ten buvom mes.

O būtų gera... Pakilti liftu į šeštąjį aukštą. Ten, kur kvepėjo kokosiniais smilkalais ir žaliąją arbata. Žiemą imbierais ir medumi, sausainėliais iš Klaipėdos ir Birštono kukurūzais. Kur rytais grojo Tina Turner ir Louis Armstrongas. Ir tik ankstyvą pavasarį užklysdavo saulės spinduliai. Ten, kur mūsų jau nebėra, bet vis dar blaškosi mūsų svajonės ir kamputyje už durų, greta veidrodžio, pasislėpęs vis dar tupi mūsų trijų naktinis juokas.

Tiramisu

Tiramisù yra kažkas lygiai tiek pat nepaprasto, kaip svajingi prisiminimai - lengvas, švelnus ir lėtai burnoje lėtai tirpstantis desertas. Toks paprastas, subtilus ir elegantiškas. Pakylėjantis iki dangaus, kad kelias sekundes galėtum tabaluoti kojomis sėdėdama ant minkšto debesies. Kad kasdienybė neatrodytų tokia pilka ir nuobodi.

Saldžiausia pasaulio nuodėmė. Itališka. Receptas su manimi parkeliavo iš Sardinijos. Išprašiau iš baro, virš kurio gyvenau 5 mėn. savininko linksmuolio Ivo. O šis - iš savo mamos. Mamyčiukas. Dar vėliau pasidomėjus, radau, jog šis receptas - vienas tradicinių ir Italijoje labiausiai paplitusių tiramisù ruošimo būdų. Šiek tiek palengvintas variantas, nei ruošiant tiramisù su zabaglione kremu (kiaušinius, cukrų ir desertinį vyną (dažniausiai Marsalos) kaitinant vandens vonelėje, tačiau čia naudojami žali kiaušiniai. Todėl aš juokauju, kad tai receptas drąsiems. Beje, visai neseniai tokį pat receptą išspausdino ir mano taip mylima PaolettaAnice&Canella.

Deja, prapjauto deserto parodyti šį kartą negaliu, mat jis iškeliavo pas kolegas, kur jau nebuvo nei laiko, nei vietos fotografuoti. Tad teks įjungti vaizduotę ir įsivaizduoti, kad desertas atrodė labai gražiai. Bet dar geresnis nei išvaizda buvo jo skonis.

Tiramisu coll min


Tiramisù

500 g mascarpone sūrio
savoiardi sausainių
5 kiaušinių baltymai
4 kiaušinių tryniai
5 v. š. cukraus
puodelis stiprios espresso kavos
50 g brendžio/romo/Bailey's likerio
50 g juodojo šokolado
konditerinės kakavos

Kiaušinių trynius ir cukrų gerai išplakti el. plaktuvu (mikseriu liaudiškai). Plakti, kol masė taps tąsi ir balkšva. Įmaišyti mascarpone sūrį. Išplakti baltymus iki standumo. Baltymų masė turi būti tokia standi, jog apvertus dubenį aukštyn kojom, baltymai iš jo neišbėgtų. Atsargiai mįaišyti baltymus į mascarpone, trynių ir cukraus masę, iki vientisos kremo konsistencijos.

Paruoštą espresso kavą sumaišyti su brendžiu/romu. Nors visur siūloma sausainių pirštelius 0,5 s mirkyti kavoje, mano asmeninis patarimas, kad sausainiai mirkomi kavoje pernelyg neištežtų (o taip dažnai nutinka, ypač gaminantiems tiramisù pirmą kartą) - kavos ir brendžio mišinį supilti į vandens purkštuvėlį ir sausainius kava tiesiog apipurkšti - taip galima matyti ar sausainiai kavos jau prisigėrė ar dar yra sausoki. Aš mėgstu, kuomet sausainiai nebūna sausi, tačiau dar vos traškūs ir neištežę.

Suvilgyti indo dugną kava, purkšiant purkštuvėliu (bet kavos negailėkite, antraip sausainiai bus pernelyg sausi), padengti visą indo dugną sausainių sluoksniu ir juos taip pat suvilgyti kava, naudojantis purkštuvu. Sukrėsti pusę paruošto kremo ir atsargiai paskirstyti ant sausainių vienodu, lygiu sluoksniu. Paviršių gausiai pabarstyti tarkuotu šokloadu ir kakava (kakavos galima ir neberti, jei norite mažiau kartumo).

Vėl dėti sluoksnį kava suvilgytų sausainių (čia darau taip - ant aliuminio ar kepimo folijos išdėliotus sausainius išpurškiu kava, dedu juos ant kremo suvilgyta puse į apačią ir gerai apipurškiu viršų. Nors gali pasirodyti, kad čia pernelyg didelis žaidimas, asmeniškai man didesnė terlionė mirkyti po vieną sausainį į kavą ir juos ten žvejoti) ir antrą sluoksnį kremo. Gausiai pabarstyti kakava ir likusia puse kiekio tarkuoto šokolado.

Desertą mažiausiai 5-6 val. laikyti šaldytuve, kad skoniai susimaišytų ir susivienytų. Geriausia, jei desertas šaldytuve pabus pernakt.

TiramisuMin

Tiramisù
500g mascarpone cheese
savoiardi biscuits
5 egg whites
4 egg yolks
5 tbsp sugar
250 ml espresso or strong brewed coffee, cooled
50 g brandy / rum / Bailey 's liqueur
50 g black chocolate
cocoa for dusting

Beat egg yolks with sugar well until the mass becomes viscous, white and creamy. Add mascarpone cheese ant mix until well blended. Beat up egg whites to stiffness. Carefully blend egg whhites into mascarpone, egg yolks and sugar mass to make a homogeneous and creamy consistency.

Prepare the espresso, pour in some brandy / rum. Dip the first layer sponge fingers, one at a time, into coffee mixture, turning to coat each side.  Arrange in a single layer over the base of the cake pan.

Spread half the mascarpone mixture evenly over the sponge fingers. Sprinkle with some grated chocolate and cocoa. Cocoa adds some bitterness. If you don't want your tiramisu to be bitter, don't dust the cocoa in between the layers.

Repeat the layers for the second time. Dust generously the top of Tiramisu with grated chcolate and cocoa. Cover and chil the dessert at least 5-6 hours. Let the flavors mix and unite.
Bookmark and Share Print Friendly and PDF

48 komentarai (-ų):

Anonimiškas rašė...

Sugraudinai.. Norėčiau grįžti į tuos laikus dienai ar dviem. Ar bent jau vienam vakarui. Tokiam su vynu ir iki paryčių neišsemiamais pokalbiais.Ir nors žinau kad bus dar geresnių drauge praleistų vakarų, vis tiek liūdna. Kad tie laikai jau seniai praeity. Bet guodžiuosi mintim,kad 612 kambary užsimezgus draugystė yra vienas geriausių dalykų, įvykusių mano gyvenime...
R.

Egle rašė...

Dabar aš pats jau susigraudinau. Bet šiandien taip tikrai ir taip stipriai norėjau grįžt. Reikia mums daugiau ir dažniau susitikt.
O su tavo žodžiais sutinku 200%
:*

Žiupsnelis Druskos rašė...

Tiramisu - geris pats savaime! Man labiausia patinka kad gi galima (reikia!) paruosti is vakaro ir pamirsti per visus dinner party paruosiamuosius darbus, kol ateis jo eile palepint svecius :)

Dalia rašė...

jau koks įrašas:) virpini visas sielos stygas ir širdelę.... gerai, kad nors tas Tiramisu toks saldus, o tai ir ašaros pabirtų... ir mano mintys nukeliavo kelis šviesmečius į praeitį, žinoma, tiramisu tada mes net ragavusios nebuvom, bet tie pašnekesiai iki paryčių, et....

Egle rašė...

ŽD, oooo taip. Sakyčiau vienas lengviausių ir foolproof receptų ;)

Egle rašė...

mam, šviesmeti, tu šviesmeti ;) nemeluok. Aš tavęs pasiklausius įsivaizduoju kaip tuomet jum buvo gera gera.. Aš žinau. nes neseniai mačiau ;)

googah rašė...

Laba :)
Egle, o gal vis delto gali patarti kuo [mazdaug] reiketu keisti kiausinius? Gal grietineles galima ideti ar dar kazko? Labai jau nenoriu daryti sio deserto su zaliu kiausiniu :)

Egle rašė...

googah, žinoma, galima keisti grietinėle. Daug kas taip daro, bet man labai nepatinka. Tačiau beveik ir į visus variantus su grietinėle, vistiek į mascarponę reikia įmaišyti žalius trynius. Aš tiramisu su grietinėle nepripažįstu :)

Vienas variantas būtų, kaitinti trynius su cukrum ir desertiniu vynu vandens vonelėje ir nuola plakant paruošti zabaglione kremą, taip sumažinama žalių kiaušinių riziką. O vietoj baltymų naudoti grietinėlę. Tikslias proporcijas, jei įdomu galėsiu parašyti vėliau, nes vienoj savo knygų (patikimoj tikrai) mačiau, kad toks receptas yra.

Be to, mačiau pas Nolitą yra tiramisu su grietinėle ;)
http://foodday.blogas.lt/tag/tiramisu

Indrė rašė...

Galima ir be zaliu kiausu - Oliver'io Italijos versija. Negaminau be, bet manau neblogai irgi ;)

Egle rašė...

Indre, aš šitos Jamie knygos neturiu, yra ane? Šaunu. Nu bet man jau žiauriai per riebu su grietinėle. Jau mascarpone yra grietinėlės sūris o čia... sviestas sviestuotas.

Kruopščiai nuplaunu kiaušinius. Nedarau tragedijos ;)

Žiupsnelis Druskos rašė...

Man irgi tiramisu be kiausiniu - ne tiramisu. Na ko cia bijoti? Tiesiog nusipirkit svieziu kiausiniu ir ramu. As vaikystej kogelmogel atsivalgius nieko nebijau :P

Egle rašė...

oooo... kogelmogel vaikystėj buvo desertas numero uno. Jaučiu nesuskaičiuojamą kartų atsivalgius ;)

ŽD, mes užsigrūdinusios :)))

Indrė rašė...

Siūlo šitaip:
mascarponę ištrinti su cukrumi, sudėti vanilės sėklas, likusią ankštį sutrinti su vynu ar cheresu, sumaišyti visa tai su mascarpone. Dėti ant kavoje mirkytų pirštelių, papuošti kakava, drožtu šokoladu ir apelsino žievelėmis.

Asta rašė...

"Tiramisu..." - tarė Asta ir prisiminusi skonį, net užsimerkė iš malonumo :)Tikrai, toks paprastas bet dieviškas desertas, pats pačiausias iš visų -iausių :)

Egle, žinai, aš galvoju... Skaitau tavo irašus kartais ir šį įrašą apie prisiminimus, kurie man nieko nereiškia ir kurių aš nė trupinėlio nežinau, skaitau tik nuotrupas dabarties ir to, kas buvo ir... nepaisant visko, atrodo, taip paliečia ir šildo tavo žodžiai, skaitau lyg knygą, lyg pasakas. Talentinga esi iš tiesų :)

audrius rašė...

stipriai parašyta :)

Anonimiškas rašė...

Mergaites, ikisiu ir as savo trigrasi, nors nepriklausau tai nuostabiai trijulei, bet mano prisiminimai is barako laiku vieni graziausiu,tokie paprasti ir kartu labai ypatingi..Net nelabai prisimenu visu kambariu kuriuose gyvenau..taciau ta pusiaukele, 6 aukstas - 612, buvo kazkas neitiketino,pastoviai magiska trauka ten uzsukti… jusu sukurta atmosfera, tokia mergaitiska, tokia jauki, kad net dabar jauciu arbatos ir smilkalu kvapa…
Asta A.

Daine rašė...

eglyt, saldus ir skanus tavo prisiminimai. gal del visu siu priezasciu 612 kambarys budavo visalaika pilnas sveciu :) faina buvo tuo sveciu ;)
D.G.

Egle rašė...

Indre, ačiū, kad nepatingėjai nurašyt ;)
Oliverio toks jau pagerintas - su vanile ir apelsino žievelėmis ;)

Asta, nežinau net ką ir sakyt. Man labiau patinka kai mane už gerus darbus giria, kuriuos padarau. O tai, kas ne nuo manęs priklauso, mane priverčia suglumti.. Ačiū.

Audriau, prisiminimai, jei jie tokie išlieka su žmogumi, visuomet būna stiprūs. Nesvarbu geri ar blogi, tačiau jie buvo svarbūs, jei vis grįžta ir grįžta :)

Egle rašė...

Asta, Daine, mergaitės čia pats nuostabiausias rytas, koks gali būti. Nors ir tada jau supratom kaip buvo gera, tačiau tą laiką, iš kurio kartais norėjosi pabėgti ir ištrūkti, dabar branginčiau dar labiau.

Astule, mojuoju tau iš toli toli.. Daine, gaudyk artimesnius linkėjimus :)

Eksperimentai rašė...

Egle, tu kaip visada nuostabi :) Ačiū už gražią dienos pradžią ir saldžias svajones :)

Anonimiškas rašė...

oi čia trūksta dar manęs su Birštono kukurūzais :) labai garžiai - graudžiai paršyta. geriausias dalykas, kuris nutiko tame universitete buvo bendrabutis, 612 ir tai, kas ten gyveno. prisiminiau, kaip netikėtai mes ten papaluolėm ir dar labiau apsidžiaugiau.
o mozaikos paveiskliukai iš tų laikų man irgi iškyla dažnai, ir paprastai, labai netikėtai. būna malonu, kaip valgant tiramisu, arba citrininius sausainius, arba kukurūzus ;) Arba geriant milijonaspirmąjį latte puodelį ;))
Kamilė

Egle rašė...

Inga, ačiū :)

Kamile, be tavęs nebūtų tos mozaikos. Nenorėjau nieko sugraudint, bet jei jau taip sakai...
Geri dalykai gyvenime nutinka tendencingai, o geriausia - netikėtai ir nelauktai :)

Linkėjimai back :)

Anonimiškas rašė...

OMG OMG OMG ...Naminis tiramisu....TU mane žudai...Ant dietos aš! Ant dietos!...nu ai...jau nebe...:)

Sigita

julė rašė...

Egle, žinok,

skaitau, ir šiurpuliukai per visą kūną bėginėja. kaip tikra ir ilgu. ir šviesiai liūdna. ir.. ne ne ne, žodžiais neapsakoma!

duonosirzaidimu rašė...

Apie tiramisu jau seniai svarstau. Bet. Žali kiaušiniai man bet kuriuo atveju lieka žaliais kiaušiniais. Nors vaikystėje gogelmogelį irgi mėgau :) Beje, bent jau pati niekuomet nesu tikra, jog kiaušiniai, kuriuos nusipirkau Tikrai yra švieži. Ir neužkrėsti. Juk nepatikrinsi, ar ne?
Žodžiu, tokie desertai - ne man turbūt. Aš net paschą gaminau antikiaušininę, nors giminės ir rėkė, kad ji netikraaaaa :)

Bri rašė...

Čia šitas, kuris ofise buvo? :> Man tiramisu yra vienas iš gražiausių ir skaniausiai atrodančių desertų, tačiau nuo didelio kiekio maskarponės mane kartais supykina, tad į šį saldėsį galiu tik žiūrėti :(

O dėl žalių kiaušinių, tai jų nereikia bijoti, jei patikrinate prieš tai ar šviežias (su stikline vandens), o tada dar nuplaunate lukštą po tekančiu vandeniu :)

Egle rašė...

Sigita, aš irgi 'ant'. Buvau :D

Jule, spust ;)

Egle rašė...

Jurgita, nūūūū tai tau tada teks jamt 'rimtesnį' riebumo prasme variantą su grietinėle. Va Indre įdėjo receptą iš Jamie "Mano Italijos". :)

Bri, aha, čia tas pats ;)
O dėl žalių kiaušinių, tai jei žmogai baiminasi salmonelių, nepadės nei šviežias kiaušinis nei po kranu nuplovimas, nes jos taip lengvai nežūva. Žūva tik termiškai apdorotos, o tai yr aukštesnėj nei 100C temp ;)
Nu bet as tiramisu kitokio neįsivaizduoju :)

duonosirzaidimu rašė...

Egle, jo, tą knygą Oliverio su visu receptu turiu, reiks išbandyt :) Apskritai tiramisu esu valgius gal, na, du kartus :) Vieną sykį nesužavėjo visai, antrą - labai patiko. Abu buvo pirkti, tik vienas kažkokiam dideliaaam prekybcentry, kitas - kepyklėlėje. Žodžiu, ką noriu pasakyt: reikia pasigamint namie, kad galutinai nuspręsčiau, ar jis man patinka :)

ginte rašė...

ee... pamiršau, ką norėjau parašyt - pasiklydau komentaruose... tiesą sakant, esu tamsybių tamsybė - niekada neragavau Tiramisu'o (tie tortai iš kokio IKI tetulių vardinėse ragauti taigi nesąmonė net ne itališka, a'ne?), ką daryt?? jau nebežinau ir dėl žalių kiaušinių (o baltą glajų nuo meduolių ar "faufainių" nugriaužus irgi salmoneliozę pasigaut galiu? juk nevirintas tas glajus... brrrr...). o gal pamirštam? o gal vaistų yr'? o gal priryjam tooookios nuodėmės (kas ten sakoma apie gyvenimo malonumus, sveikatą ir nutukimą? ;). taip ir padarom, kad jau vaistų nuo ilgesio ir šviesos greičiu pro šalį varančio laiko nėr.... ;)

ginte rašė...

ai, gi norėjau fotografijas pagirt! (ot, užmarši ožka, tik pašmėžuoja koks saldėsis ir seilės ant klaviatūros varva), man l.skanios jos jau kuris laikas, bet pastarosios - superrrr!!

Anonimiškas rašė...

Egle, o šitas tiramisu pjaustosi ar reikia šaukštu kabint? kaip manai, jei daryčiau tortinėj, galėčiau prieš patiekian atsegti jos šonus, laikytusi pyragas ar ne? sorry už kvailus klausimus, neturiu tokio indo ir mąstau kaip čia prasisukus.. :(

Juste

Egle rašė...

Juste, jei gerai pašalęs, ir nelabai šiltoj aplinkoj (ne prišildytam kambary pavyzdžiui), turėtų laikytis, bet niekada negali žinot.

Šiaip jis toks 'minkštesnis', ne "tortinis" tad aš nerizikuočiau. Be to, daug kas priklauso ir nuo kiaušinių. kartais gaunasi standesnis, kartai 'košiškesnis'. Jei pakoreguotum receptą vienu ar dviem tryniais (ty trynių dėtum tik 2, o baltymus, kokius 4) turėtų laikyt. bet tikrai negaliu pažadėti, kad paskui man galvos nenurautum :)

Karolina rašė...

O kur galima savoiardi sausainių rast ?

Egle rašė...

Karolina, aš perku visuomet "IKI". Tikrai būna. Būna ir kituose PC, bet ne visuomet. Brūkštelk man e-mail'ą, galėsiu realią nuotrauką atsiųsti :)

Karolina rašė...

Pabandysiu pati paieškot, ačiū. :}

Egle rašė...

Karolina, ieškok prie sausainių. Kartais būna keletos firmų, bet jei nebūna geresnių yra tokia geltonai paspalvinta pakuotė, kurios gamintojas prancūziškoji "Eco+" (nepamenu kiek kainuoja, bet apie 4 Lt, užtenka 2 kartams beveik).

Dar tokie patys sausainiai gali slėptis po lady fingers pavadinimu ;)

Beef Recipes rašė...

Wow! This is absolutely gorgeous and well made.

Cristina @ TeenieCakes rašė...

Your Tiramisù turned out beautiful and your savoiardi biscuits look perfect!

Egle rašė...

Beef Recipes, Cristina, thank you, guys! Nice to hear from you.

Egle rašė...

Acai Berry Weight Loss, Mary, thank you both ;)

predictii handbal rašė...

great post!thanks

biletul zilei rašė...

nice article!thanks

home-based-business rašė...

Great thread. Enjoyed the posts

Acne Scars rašė...

I am quite impressed and just wanted to let you know that you did a fine job on this article. However, I do have some unanswered questions that I would like to ask you. I will contact you via email so that you can clear some of these things up for me. Again, very well written article. Keep up the good work. Cho Yung Tea Watch Vampires Suck Online

Teeth Whitening rašė...

Those are good and simple tips for personal resilience. Thanks!

what is zetaclear rašė...

very good thank you for good info

Anna Smith rašė...

I like too much this yummy post.......just amazing:)
Watch Free Movies Online