2010 m. vasaris 17 d., trečiadienis

Varškės spurgos su džiovintomis spanguolėmis

Tūkstantis gelsvai rausvų saulėtekių, įsipynusių tarp miesto bažnyčių bokštų, kai ore dvelkia ryto lietumi. Kai jauti, kad ore tvyranti ramybė teikia tau nepaprastos galios. Kai už lango mojuoja pirmuosiuose saulės spinduliuose auksiniais virstantys troleibuso ūsai, atsargiai vežantys, dar snaudžiantį rytą. O švelniai dūsaujantis vėjas šnabdžda meilės prisipažinimus. Tokie rytai mane įkvepia. Džiaugsmui, gyvenimui, kasdienybei ir meilei. Rytai, kai nereikia niekur skubėti.

Sakot buvo ilgasis savaitgalis? Nepastebėjau... Šventės? Mmmm... tikriausiai būsiu kažką praleidusi. Juokauju. Didžiausia šventė mums buvo vakar, kai tiesiog galėjom nieko neveikti ir veikti ką norim, neskubėti, mėgautis laisvadieniu ir savim, o vakare iki soties žiūrėti filmus, gurkšnoti vėsų baltą vyną ir kalbėti apie artimiausios ateities planus. O planai kartais per sekundę sugriūva it trapus kortų namelis, švelniam vasaros vėjui papūtus. Ir tada mes juos kuriam iš naujo. Vėl ir vėl. Net ir džiaugtis reikia skubėti lėtai. Festina lenti.*

O kai planai griūva, aš kraustausi iš proto. O kai kraustausi iš proto - nerandu sau vietos. O kai nerandu vietos - einu laukais. Arba į virtuvę, kur mane lėtai užhipnotizuoja kvapai ir nebelieka laiko blogoms mintims. Tada aš maišau, barstau, suku, plaku, pjaustau, skaičiuoju, matuoju, minkau, galvoju ir laukiu. Ir diena vėl nušvinta tūkstančiais gelsvai rausvų saulėtekių. 

*(lot. Skubėk lėtai).

Beignets wtih Cranberries col min

Beignets wtih Cranberries min

Varškės spurgos su džiovintomis spanguolėmis
25 - 30 nedidelių spurgų


200 g varškės
80g cukraus
3 kiaušinių
2 a. š. vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
150 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
40 g džiovintų spanguolių

150 g cukraus
1-2 a. š. malto cinamono
aliejaus kepimui

Sumaišykite kiaušinius, cukrų, vanilės cukrų ir druską iki vientisos, kreminės masinės. Sudėkite varškę ir gerai išmaišykite.

Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir susmukintas džiovintas spanguoles. Atsargiai įmaišykite miltus į kiaušinių ir varškės masę. Nemermaišykite, antraips spurgos nebus purios.

Puode gerai įkaitinkite aliejų, atsargiai įdėkite graikinio riešuto dydžio tešlos gabalėlius į įkaitintą aliejų ir virkite juos 2-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol spalva taps švelniai auksinė. Kepdamos spurgos padidės sdvigubai, tad neužpildykite tešlos gabalėliais viso puodo.

Sumaišykite cukrų su cinamonu - šiame mišinyje apvoliosite iškepusias varškės spurgas (geriausia cukrų ir cinamoną sutrinti elektrine trintuve). Ištraukę iš aliejaus spurgas nusausinkite padėdami jas ant popierinio virtuvės rankšluosčio. Dar šiltas spurgytes apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje.

Beignets wtih Cranberries 1 min

Skanaus!

Recepto šaltinis:  My2Penn'orth.
Bookmark and Share Print Friendly and PDF

15 komentarai (-ų):

Žiupsnelis Druskos rašė...

Aš kaip tik prieš pora dienų atsižymėjau vienoj knygoj, kad spurgytes kepsiu.. :)

O planai yra tam, kad planuot. Ne tam, kad išsipildytų ;-) Laikykis!

violeta rašė...

Labai gražiai sugulę tavo mintys pasirodė. Tokią ramybę pajaučiau, ir Jūs turbūt jautėt, bet va, griūva planai, o tada ramybės prapuola..gerai, kad virtuvė padeda užsimiršt, bet viskas susitvarkys taip kaip reikia, aš tikiu, kad Jūsų laukia kažkur dar geresnis "planas" ;)
Spurgytės kaip iš pasakos :)

Dovilė rašė...

Spurgytės oi niam niam yuum yummmmmm! Aš be spurgų negaliu gyventi, turbūt pati tuoj i spurgytę būsiu panaši (shy face):)) Būtinai išbandysiu šį recepčiuką kol esu Čia, kur parduotuvėse nėra problemos gauti gardžios varškės;))

Egle rašė...

ŽD, ačiū, laikomės. Dabar jau viskas sprendžiasi ir nebėr taip blogai :) bet kai planuoji, tai ir nori kad issipildytų, o ne kas nors koją pakištų, ar ne? :))

violeta, grazie :)
O spurgytės, pasakiškai skanios :)

Dovile, būtinai būtinai pabandyk. Mes rekomenduojam :)

dalijablog rašė...

Spurgos mane visada veze ir ves ;) Jau toks neispasakytas desertas...mmm. Bet vat kad, jos tokios kartais sunkiai iskepiamos...daznai sujoduoja, pries iskepdamos. mane aplamai viskas riebalu virime gasdina ;)

Eksperimentai rašė...

Niam niam...Spurgos mane vilioja...Nors pati šiuo metu esu spurga :)))))) Labai skanu...

julė rašė...

kokia įžanga, kokia įžanga, Egle! nenumanau, kaip tau tai pavyksta, bet negaliu jos skaityti kaip nors nevykėliškai ir paskubom - sustoji. pakvėpuoji. po truputį, po žodį, po skiemenį išskanauji. lėtai.
neleidžia skubėt.

Egle rašė...

dalija, aš įkaitinus aliejų, užstatau viryklę ant silpniausios ugnies, palaukiu, kol temperatūra šiek tiek pravės ir tadavieną spurgą pabandymui įmetu. Jei juoduoja, reikia dar luktelt, o paskui viskas kaip per sviestą eina - labai lengva. tikrai.

Inga, prajuokinai :) Geriau tu būk spurga su labai skaniu įdaru :)

julyt, ech... ačiū tau :*

Bri rašė...

Jojo, jau mačiau cityout'e, žiauriai gerai atrodo :) man ypač po kelių nesėkmingų bandymų parduotuvėse rasti skanių, dingo viltis, todėl nusprendžiau irgi namie išsikepti. beje, kažkur mačiau, kad būna special kepyklės tam, tokios pan. kaip blynam ar vafliam, tik spurgom :]

Laima rašė...

Jau savaitę laiko noriu išsikepti spurgu ir vis delsiu, o čia bac, savaitės rekomendacija :) Dabar kai jau matau prieš akis gražias spurgytes ir tikslų receptą, jokie atsikalbinėjimai nebepadės.

Egle rašė...

Laima, šitos spurgytės - tobulos. Ir jos negali nepavykti. Bent jau man - jos labai labai skanios. Ir purios, ir minkštos, ir dar su mano mylimom spanguolėm.

Linkiu skanių įspūdžių :)

Anonimiškas rašė...

Nežinau, kaip spurgos, greičiausiai puikios. Bet geriausiai nuteikė autorės įžanga. Jūs turite talentą ir dėl to reikėtų rašyti. Norėčiau prisiliesti prie talento atskleidimo. Sėkmės. Aurelija, spauda@marijampole.lt

Pončka rašė...

Viskas. Bėgu maišyt tešlą.

Pončka rašė...

Na, jau kertu skaniąsias spurgytes. Iš tiesų labai skanios. Iš šio recepto man gavosi ne 30, bet 130 gal. Šiek tiek perdedu. Bet tikrai daug. Niekaip nesupratau kaip tuos gražius kamuoliukus suformuot, nes tešla tokia gan skystoka ir su rankom nieko neišėjo. Tai formavau su šaukšteliais tokias pagalvėles, kurios labai juokingai kepant išsipūtė. Dar vienas įdomus dalykas- vartyti spurgų nereikėjo. Jos kaip užprogramuotos: apkepa viena pusė ir tada pokšt ir apsiverčia pačios ant kitos. Iškepus labai gražiai atrodė, tik atsitiko tai ko ir bijojau- subliuško. Man nuolat spurgos subliūkšta, nežinau kodėl. Pora minučių pastovi ir susiraukšlėja taip. Niekada nebūna tokios išsipūtusios kaip vitrinose mačiau... Kažin kodėl... Bet šiaip ar taip- tikrai verta kepti, nes skonis fantastiškas!

mociute rašė...

...kad spurgos graziai iskeptu - visu pirma i tesla ipilkite 50gr. degtinytes, neprisigers riebalu, nes jau ir taip bus taurele islenkusios...:):):), o antra - reikia kepti labai karstuose riebaluose, o kaip tai patikrinti, jau viename komentare parasyta.....protingos, geros ir darbscios esate...sirdis dziaugiasi kai skaitau...

Rašyti komentarą