2010 m. kovo 3 d., trečiadienis

„Himalajų ekspresas“ ir kiti skanūs nusidavimai

Himalayan Express

Praėjusi savaitė nepašykštėjo įspūdžių, o ši, regis, nusimato būti labai panaši. Ragavimais, skanavimais ir šiaip geromis, sočiomis akimirkomis.

Pirmiausia, soti kelionė prasidėjo praėjusio trečiadienio vakarą Islandijos gatvėje. Su kolegomis testavome prieš pusmetį naujose patalpose įsikūrusį „Briusly“ meniu. Sočiai. Ir nenuobodžiai. Visi įspūdžiai apie „Briusly“ sugulė čia. Jei kam įdomu, drąsiai galit pasiskaityti.

Skrandžiui pailsėjus, prisiminiau, kad turiu dar vieną skanų susitikimą. Naująjį meniu degustuoti ir pristatyti pasikvietė po „Neringos“ restoranu pasislėpęs „kafe bar“. Pasirodo, Vilnius - mažas miestas, kur visi vieni kitus pažįsta, bet aš ne apie tai. O apie ką? Ogi, man ten išties labai labai labai patiko. Nežinau ar dėl to, kad vaišino geru vynu, ar dėl to, kad pirmą kartą atradau, jog Vilniaus mieste yra dar viena gera ir jauki, vieta pasisėdėjimui, ar dėl to, kad virtuvė šefas pasistengė ir vaišino puikiu maistu. Bent jau ką ragavau, buvo be priekaištų, tačiau negarantuoju, kad ir jums taip pat pasiseks. Žodžiu, traukiu šią vietą į lankomų sąrašą. Be to, kainos sąlyginai nebrangios, o porcijos didelės. Ką ir bekalbėt, man patiko.Konkretesni įspūdžiai čia.

Vakaras prasitęsė prie vyno taurės ir sūrių lėkštės dar ir kitoj vietoj, bet ten jau įprasta - vynas neblogas, o jei kompanija gera - tai „kas tas vynas?“ (žinau, žinau... į vyno ekspertės titulą aš nepretenduoju ir niekada nepretenduosiu. Per aukšta man matematika. Bet dėl to aš visai ir nesijaudinu).

O šią savaitę? Neįsivaizduoju, kaip rytoj viską suspėti ir ką daryti ir kur eiti. Arba neiti niekur. Arba eiti.Arba arba arba...Bet kol šiandien planavau rytojų, spėjau pasigaminti tooobulą troškinį, apie kurį kliedėjau visiems iš eilės visą praėjusią savaitę.

Himalayan Express 2

„Himalajų ekspresas“ – pagal Tibeto tradicijas ruoštas špinatų troškinys su imbiero ir kokoso pieno padažu, patiekiamas su ryžiais. Šis vegetariškas špinatų ir kokosų pieno troškinys, asmeniškai man, tapo metų atradimu. Jei praėjusių metu atradimas buvo namie gaminta, šviežia, kvepianti ir minkštutėlė ricotta, tai šiemet, kol kas be konkurencijos šis troškinys stovi pirmoje metų atradimų vietoje. 

Lengvas, kokosu kvepiantis ir kepintais riešutais pagardintas troškinys mane sužavėjo iki negalėjimo. Ir ne tik mane, viena kolegė nekukliai pareiškė, cituoju: „šitas patiekalas tobulas. Gali pasisotinti, bet lieki lengvas kaip kokiam rojuje iš „Bounty“ reklamos“. Bet, žinokit, tikrai. Žodžiu, pasinaudojau tarnybine padėtim (juokauju) ir virtuvės šefo paprašiau recepto. Ir gavau! Ir netgi leido publikuoti čia. Na, o jei receptas jau visiems prieinamas ir pasiekiamas, tai galima juo pasidalinti ir čia.

Tiesa, lygiai prieš savaitę „Briusly“ragautas troškinys buvo pagardintas ne kedro, o anakardžių riešutais. Šįkart pabandžiau patiekalą gaminti pagal tikrąjį baro receptą, bet turiu pasakyti, kad man skaniau vis tik su kepintais anakardžių riešutais.

Palyginimui, kaip „Himalajų ekspresas“ atrodo  „Briusly“. O aš nebetauškiu ir nekankinu, jamkit receptą.

Himalayan Express 1

„Himalajų ekspresas“
2 valgytojams

400 g špinatų
10 g šviežio imbiero
10 g čili pipirų pastos „Sambal oleak“
300 g kokosų pieno
150 g virtų basmati ryžių
šviežios kalendros lapelių
kedro riešutų
druskos

* Mano pastabos: ėmiau 200 g špinatų, 1 skardinę kokosų pieno, o vietoj „Sambal oleak“ sutryniau blenderiu vieną nemažą čili pipirą su sėklytėmis. Kartu su čili pipiru į blenderį keliavo ir imbieras. O toliau - viskas pagal receptą.

Imbierą nuvalykite ir susmulkinkite, špinatus ir kalendras kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite.

Į gilią keptuvę pilkite kokoso pieną, sudėkite smulkintą  imbierą, trintų čili pipirų pastą „Sambal oleak” ir užvirkite. Kokoso pienui užvirus, sudėkite špinatus, pasūdykite  ir  troškinkite 3-4 min. Kol špinatai troškinasi, sausoje keptuvėje pakepinkite kedro riešutus.

Troškintus špinatus sudėkite į dubenėlį, pabarstykite kepintais kedrų riešutais ir kalendrų lapeliais. Patiekite su virtais ryžiais.

Himalayan Express 3

Himalayan Express
Serves: 2

400 g fresh spinach
300 g coconut milk
10 g fresh ginger
10 g chili pepper paste "Sambal oleak"
150 g basmati rice, cooked
fresh coriander leaves
pine nuts
salt

Peel and mince ginger, chop coriander leaves, thoroughly wash and dry spinach.


In a deep frying pan add the coconut milk, stir in minced ginger, crushed chili pepper paste Sambal oleak and bring to the boil. Stir in spinach and season with some salt. Simmer for 3-4 minutes until the spinach is soft but not mushy. In a dry frying pan toast some pine nuts.

Place stewed spinach in the bowl, sprinkle with some cedar nuts and choped coriander leaves. Serve with boiled basmati rice.

Bon Appétit!
Bookmark and Share Print Friendly and PDF

44 komentarai (-ų):

Irma rašė...

Bandysiu :) Atrodo super. Skonio neįsivaizduoju.
O kaip valgai? Užpili ant ryžių ir tiek?

Egle rašė...

Sumaišai su ryžiais toj pačioj lėkštėj ir tiek. Bent jau mes taip darėm. Superinis!! Bent jau man. O tu, žinau, prijauti indiškai virtuve, tai manau tau patiktų tikrai.

ieva rašė...

et, mane jau vien pavadinimas paperka :)
o ir šefas taip kukliai šypsosi :) aš jam atgal nusišypsau :) vis dar šypsausi :)

bet, saule, tu gi gyveni baliuj tiesiog! labai dėl tavęs džiaugiuosi!

Ieva rašė...

Miela, Eglute, anot japonų taip įbestos lazdelės į ryžius reiškia blogą ženklą bei simbolizuoja laidotuves. Čia šiaip pastebėjimas:)Jei tau tai nors kiek aktualu, tai kitą kartą žinok.
Nuotraukos, receptas ir visą kitą kaip visada nuostabu. Šaunuolė!

sexypress rašė...

Atrodo labai skaniai, užsirašiau, bandysim koki kartą pasigaminti.

Egle rašė...

Ievut, šypsokis šypsokis :) Tau tinka. Aš mačiau ;)

O balius, tai kaip kada. Žinotum kaip tai man kenkia :))) Tai nieko nesakytum.

Ieva, oho.. Tikrai nežinojau. Ačiū, daugiau taip nedarysiu.

Egle rašė...

sexypress, jau kartojuosi - siaubingai rekomenduoju. Na bet gal čia tik man taip labai skanu buvo :) Jei mėgstat švelnią egzotiką, tikrai patiks.

Žiupsnelis Druskos rašė...

Tiesa sakant, paskaičius facebooke labai susidomėjau, bet žiūrėdama į receptą tai nelabai matau, iš kur čia tas skanumas :)) Bandžiau ieškot daugiau info apie Sambal oleak - pasirodo tai aštrus ir sūrus pipirų bei kitų priedų mišinukas. Gal iš jo? Bet tada ar naudojant paprastus pipirus buvo toks pat skonis?

Egle rašė...

>, skanumas iš kur? Ta prasme, originalaus recepto ar su čili pasta? Pirmuoju atveju, paprastume ir skonių dermėje. Man tikrai čia viskas puikiai dera - kokosų pienas, kepinti riešutai, švelnūs špinatai ir riešutais vos kvepiantys basmati ryžiai.

Kadangi šefas patarė, neturint Salmbal Oleak, keisti jį tiesiog čili pipiru, nemačiau bėdos. Skonis - beveik beveik beveik identiškas. Imbieras mano receptoriams čia ryškiau 'žaidžia' nei čili. Abiem atvejais.

Žinoma, skonio reikalas. Mano K. nepatiko. Bet jam bet kuriuos atveju nebūtų patikę, nes jis tokių skonių ir derinių nemėgsta.

Žiupsnelis Druskos rašė...

Egle, aš bet kokiu atveju bandysiu, nes mėgstu ir tokius skonius, ir špinatus, ir kokosų pieną, ir arakadžius (nors šie čia ŽIAURIAI brangūs kažkodėl).
O jei sakai, kad Sambal oleak nėra gyvybiškai būtinas - juo labiau, nors manau, paieškojus rasčiau.

Ir išvis man labai patinka briusly atmosfera, nė nežinau kodėl, mielai ten nulėkčiau va tokios lengvos vakarienės.

Ech smagus tavo darbas, a? :))

violeta rašė...

Nugalėjai. Vienareikšmiškai. Su tokiu receptu. Fantastika. Aš jau supuosi ant hamako kaip toj bounty reklamoj...tikrai..

Jurga rašė...

Mane toks tingulys apėmė šią savaitę. Nesinori nieko sudėtingo daryt. O čia kaip tik... Tik nežinau, kaip vyriški skonio receptoriai tai priims :)

girlia rašė...

puikus receptas! reikes ismegint.
beje, prisiminiau apie 'spinatu kapucino'. berods taip vadinas. savaitgali fone 'ejo' tv, per kazkokia laida gamino.. pamenu, kad silde tikrai kokosu piena, plake spinatus su kedro riesutais gal.. ir pilste sluoknsiais. pasirode idomus receptas. gal esi ka panasaus girdejus? :)

Anonimiškas rašė...

O kažin jei tuos pipirus Tabasco padažu pakeitus :) ? Ką manai?
Sigita

Asta rašė...

Ooo, Egle... Himalajai ar ne Himalajai, bet čia tikrai rooojus! :)) Laaabai vilioja - ir pavadinimas, ir nuotraukos, ir aprašymas :)

rūtuliukas rašė...

uf, tai jau tikrai :) superinis variantas, jau jaučiu :)

Egle rašė...

ŽD, :) Smagu, viskas, kas žmogų 'veža'. Jei mane vežtų finansai (kaip pvz tave ar mano K.), man irgi būtų smagu. Nors neneigiu darbas - įdomus, bet gi visur visko pasitaiko :)

vio, yes!! (ir pikdžiugiškas juokas nugalėjus) :))

Jurga, jei išbandysi pranešk kaip sekėsi :) Pas tave mačiau prieskonių - galybė, tai gal ir sambal oleak atsirastų ten? :_

Egle rašė...

Sigita, hmm... nežinau ką manau, tikrai. Receptas - ne mano, aš juo tik pasidalinau, o ne ragavus su Tabasco, nežinau net ką ir sakyr. Tabasco turi tokį rūgštesnį poskonį, bet gal visai ir tiktų. Bet negarantuoju. Eksperimentuose gimsta tiesa ;)))

Asta, Rūtuliuk, ooo taip :) rekomenduoju :)

Laima rašė...

Gaminuosi jau ne vieną patiekalą iš jūsų blog'o.
Viskas ką gaminau buvo labai labai skanu. :)
O dabar truputį ne į temą, gaila, kad pasikeitė puslapio dizainas, man anas daug labiau patiko. :(

Egle rašė...

Laima, skanaus :) Gerai, jei skoniai sutampa ;)

Na, o dėl dizaino, tai labai gaila, bet anas bent jau kol kas tikrai nesugrįš. Manau, kad netruksit priprasti prie šito. Bent jau mano akiai jis kur kas mielesnis ir patogesnis ;)

Anonimiškas rašė...

dėl naujo dizaino norėjau pasiteiraut, ar čia tik mano kompiuterį ar ir kitiems jis netalpa i ekrana? Šiaip tai labai nujovė ši patinka, su tokia šviesia balta virtuve asocijuojasi :) Tik vargina vis stumdyt su pele ir viso vaizdo tuomet nematyt..

Laima rašė...

Man tai viskas telpa. Tik dabar supratau, kad buvau pripratusi receptus matyti dešinėje ekrano pusėje, tai dabar reiks atprasti. :)) hi hi hi

Anonimiškas rašė...

Sambal Oelek neturi nieko bendro su Tibetu, cia Malaizijos, Indonezijos prieskonis... tai kokios cia tradicijos.... common.... kad kazkoks sefas kazkoki mikmak pavadino Himalaju troskiniu, tai dar nereiskia, kad tai kazka bendro su Himalajais turi... ir dar kazkokia istorija prikergti, apie tradicijas.... Cia lygiai taip, pat, kaip valgyti makaronus su ketcupu, ir sakyti, kad jie buvo pagaminti pagal Sicilijos tradicijas...taip pat tibetieciai negamina patiekalu su kokoso pienu, nes kokosai ten neauga..."Tibetan cuisine, is quite distinct from that of its neighbours, since only a few crops (not including rice) grow at such high altitude." Tai baikit su savo svieziais spinatais ir imbierais... Man atrodo tibetieciai isgriutu is klumpiu, jei toki barbariskuma, kazkas pavadintu ju vos ne nacionaliniu patiekalu...

Egle rašė...

Mielas anonime, visas pretenzijas dėl pavadinimo, patiekalo kilmės ir autentiškumo prašau reikšti virtuvės šefui. Tas mikmak man pasirodė beprotiškai skanus, todėl aš ir paprašiau recepto. O paprašiusi taip ir perrašiau patiekalo anotaciją, kaip ji skamba toje vietoje, kur šis troškinys ir yra gaminamas, bei nurodžiau recepto šaltinį.

Jei jums skambės geriau ir neskaudės širdies, vadinkit kaip norit. Kad ir 'Šikmak'.

ugne rašė...

Pabandziau ir as siandien - tiesiog tobulas patiekalas, o as dar kai spinatus taip megstu...
Aciu!!!

Egle rašė...

Ugne, visos liaupsės - tik "Briusly", ne man. Bet vistiek labi džiugu, kad patiko :)

Jurga rašė...

Gaminau šiandien tą "mikmak" :D... man čili sugadino visą reikalą. Aš pagalvosiu kuom jį pakeist :)šiaip tai tikrai būtų buvę skanu - mėgstu ir ryžius, ir špinatus, ir kokosų pieną, bet va čili... gal per daug pridėjau.
Čia juk karis visai turėtų tikt, a? Man tokio švelnesnio skonio norisi.

pievauja rašė...

šiandien šiuo patiekalu bandžiau sužavėti savo sugyventinius bučiokus, bet gal ne taip ką nors padariau (nedėjau kedro riešutėlių), kad skonis šiek tiek plokščias gavosi. Aštrokas, bet atrodė, kad kažko trūksta.
Ar gali būti, kad tai dėl riešutų?

Egle rašė...

Jurga, Pabandyt manau verta, karis švelnesnis, tik nepadaugint reikia :)) Manau skanu būtų

pievauja, hmm gaila, kad nesigavo. Aš dabar pati pradėjau galvot, kad aš buvau tokia sužavėta, gal dar įspūdžiai kamavo iš restorano? Bet man pasirodė labai arti to, ką ragavau ten.
reikės dar kartą pabandyt ir pažiūrėti kaip galima pataisyti šį reikalą.

Riešutai esmės labai labai keisti negalėjo, bet jie yra gana svarbus reikalas čia :) Bet kuriuo atveju kedrų rriešutus keisčiau bent jau į anakardžius.

Anonimiškas rašė...

Tobula... Sis briusly patiekalas, buvo vienas is mano Topiniu dar jiems pries persikeliant is senu patalpu... Kazkada bandziau namuose pati kazka panasaus pasigaminti, bet deja deja... O stai dabar, deka sito blogo, pabandziau, ir tiesiog tobula....apsivalgymas....
Dar mano Topniu patiekalu sarase yra Blusynes vistiena ir MIYAKO oto sriuba... Gal zinot kaip siuos patiekalus pasigamint namuose? Butu nerealu...

pievauja rašė...

Egle, dariau antrą kartą - skanu skanu skanu, nors kedro riešutų ir vėl nebuvo, bet gal prieskonius geriau nutaikiau?
Norėjau padėkoti už super greitą, sotų ir "užkabinantį" receptą :)

Egle rašė...

pievauja, super! džiugu, kad yra kas gamina ir kam gaunasi :)

Anonimiškas rašė...

labas, čia mylimiausias mano patiekalas bene. o kaip skaniai išvirti basmati ryžius? ačiū už atsakymą.

Anonimiškas rašė...

labai patiko! Rekomenduosiu VISIEMS! ACIU!

___________________________________________________________________________________
automobiliu nuoma | automobiliu nuoma kaune | automobiliu nuoma vilniuje | ilgalaike automobiliu nuoma

Anonimiškas rašė...

puikiai, patiko,aciu.
________________

autobusų nuoma | mikroautobusų nuoma | autobusų nuoma

Anonimiškas rašė...

Na daugiau tokiu geru receptu, aciu!

plastikiniai langai

DARBAS ANGLIJOJE

Anonimiškas rašė...

NEREALIAI SKANUS, rekomenduoju visiems isbandyti pasigaminti, tikrai patiks visiems !!

darbas anglijoje vasara
geras darbas anglijoje
darbas anglijoje sandeliuose
geri darbai anglijoje

Anonimiškas rašė...

aciu jums labai, patiko!

mobilieji telefonai
pigus mobilieji telefonai
www.mobilierdve.lt
automobiliu nuoma kaune
www.bmwmbnuoma.lt

Anonimiškas rašė...

Gal kas atostogauti?

Limuzinu Nuoma Kaune
Jachtos Nuoma

Anonimiškas rašė...

Aciu, tikrai neblogai. super

darbas anglijojeplastikiniai langai

Anonimiškas rašė...

automobiliu nuoma www.drive.lt

Anonimiškas rašė...

www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt - www.bmwmbnuoma.lt . www.bmwmbnuoma.lt

Anonimiškas rašė...

Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai Plastikiniai langai

Anonimiškas rašė...

Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma Automobilių nuoma

Rašyti komentarą