2010 m. birželis 25 d., penktadienis

Lašišos kedgeree

Salmon Kedgeree Duo 1

Niekur nedingom, mums viskas gerai. Tiesiog gyvenam paprastai, daug dirbam, mažai ilsimės ir daug taupom. O gal reikėtų sakyti labai taupom? Viena vertus, dėl užsibrėžto tikslo, kurį žūtbūt trokštam įgyvendinti, kita vertus ir dėl netikėtai užklupusių aplinkybių. Bet... nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Supratau, kad galiu būti labai racionali ir visai išradinga. Tai va, taip ir gyvenam.

Šio lengvo patiekalo priežastis  - nauja ir talpi spintelė mūsų mini virtuvėje, kurios dėka buvome priversti padaryti šiokią tokią pertvarką, kurios metu atradome, kad mūsų virtuvėje pilna lobių. Bent šešių rūšių ryžiai, kalnas skirtingų makaronų (tiesa, pusė jų - spaghetti), pupelių, lešių, visokių kruopų, kuskuso, kinvos, kukurūzų kruopų, krūva netradicinių miltų ir kitokio gėrio. Ką jau kalbėti apie visokius ankštinių daržovių konservus ar konservuoto tuno ar lašišos skardines (kaip ši pateko į mūsų namus, aš tikrai nepamenu). Pasijuokėme, kad iš šių atsargų dar galėtume maitintis gerą mėnesį, tad nusprendžiau panašiai ir padaryti. Ryžiai, lašiša, tikrai dar turim kiaušinių, voila! - darom kedgeree

Beje, prieš keletą savaičių buvau aptikusi straipsnį internete (nors verčiausi kone per galvą, niekaip ngalėjau atsiminti kuriame dienraštyje), kuriame kedgeree universalumas tiesiog aukštinamas - panašu, kad  ši anglo-indiškos virtuvės patiekalą galima gaminti iš bet ko ir su bet kuo, o fantazijai ir kūrybiškumui ribų nėra. Na gerai, beveik nėra, pagrindinės patiekalo sudėtinės dalys turėtų būti:

- ryžiai. Geriausia basmati ar kiti ilgagrūdžiai ryžiai, bet tinka ir paprasti; 
- žuvis. Lašiša, tunas, skumbrė, menkė ir kitos žuvys, kurios gali būti virtos, keptos, rūkytos ar konservuotos;
- prieskoniai. Karis, ciberžolė, imbieras, čili pipirai, česnakai, kalendra ir kt.
- sviestas. Kaip lietuviai teigia, kad sviestas košės negadina, taip britai tos pačios tiesos laikosi gamindami kedgeree. 

Sako, karalienės Viktorijos karaliavimo metais kedgeree buvo tipiškas britų pusryčių patiekalas. Nes yra ganėtinai lengvas (ryžiai ir žuvis), sotus, gausus angliavandenių ir, be abejo (taip teigia britai), skanus.
„Britiškąjį Kedgeree (khichri) sudaro virti ryžiai, susmulkinti kietai virti kiaušiniai, šaltos susmulkintos žuvies gabalėliai ir gabalas šviežio sviesto. Visa tai yra kartu sumaišoma keptuvėje, pagardinama pipirais, druska, ir kapotomis žolėmis, pavyzdžiui, pipirnėmis, petražolėmis arba mairūnais ir patiekiama kaip karštas patiekalas. Indiškasis khichri iš žuvies daromas taip pat tik dar įberiama šiek tiek ciberžolės milteliųkurie savo ruožtu ryžiams suteikia šviesiai geltoną spalvą. O vietoj šviežių žolelių patiekiamas puošiamas plonomis paprikos juostelėmis, plonomis riekelėmis imbiero, traškiais apkeptais svogūnais ir t.t“

Pulkininkas A. R. Kenney-Herbert, „Wyvern's Indian Pavārgrāmata“ (1869)
Na, lietuviškiems skrandžiams gal pusryčiams ir ne itin puikus pasirinkimas, bet pietums... Kodėl gi ne?  Tad pasižvalgiusi receptų internete, nusprendžiau neapkrauti patiekalo perdėm sudėtingais ingredientais ir krūva prieskonių, todėl pietums ant stalo garavo beveik tradicinis, labai paprastas lašišos kedgeree.

salmon kedgeree

Lašišos kedgeree
2 - 3 porcijos

200 ml ilgagrūdžių ryžių
400 ml vandens

80 g sviesto
2 v. š. aliejaus
1 raudonojo svogūno
3-4 a. š. kario miltelių arba 1 v. š. kario pastos
200 g lašišos filė
1/2 citrinos sulčių
3 kietai virti kiaušinių
po saują petražolių ir smulkintų svogūnų laiškų

Išvirti ryžius: į puodą suberti ryžius, supilti vandenį ir į berti žiupsnį druskos, uždengti puodą dangčiu ir užvirti. Kai vanduo užvirs, sumažinti ugnį ir virti apie 15 minučių, kol ryžiai sugers visą vandenį. Puodą uždengti dangčiu, nukelti nuo ugnies ir palikti ryžius išbrinkti.

Tuo tarpu kitame puode kietai išvirti kiaušinius. Keptuvėje ištirpdyti pusę kiekio sviesto ir 2 v. š. aliejaus. Pakepinti kario pastą (aš naudojau raudonąją thai curry paste, jei naudojate kario miltelius suberkie juos po to, kai apkeps svogūnai), suberti kubeliais susmulkintą svogūną ir kepti kol svogūnas suminkštės ir pradės gražiai skrusti. Į keptuvę suberti išbrinkusius ryžius ir gerai išmaišyti, kad ryžiai sugertų visą sviestą. Sudėti susmulkintos lašišos gabalėlius, supilti pusės citrinos sultis, likusį sviestą, jei reikia pagardinti druska ir pipirais, bei gerai išmaišyti. Suberti smulkintas petražoles, svogūnų laiškus, perpus arba ketvirčiais supjaustytus kiaušinius, išmaišyti ir tiekti į stalą.

Salmon Kedgeree 4-3


Salmon kedgeree
Serves 2-3

200-ml long grain rice
400 ml water

80 g butter
2 tbsp oil
1 red onion, chopped
3-4 tbsp curry powder or 1 tbsp curry paste
200 g salmon fillets
1/2 lemon juice
3 hard-boiled eggs
handful of chopped parsley and spring onion

Cook the rice: in a pot mix rice, water and a pinch of salt, cover the pot with a lid and bring to a boil. When water starts boiling, reduce the heat and simmer for about 15 minutes, until rice absorbs all the water. Cover pot with a lid, remove from the heat and leave rice to steam.

Meanwhile, in another pot boil the egss. Melt half of the butter and oil. Soften the onion in it for 5 minutes, until onion looks soft and a bit browned. Stir in the curry powder, cook for half a minute, then stir in the rice and mix it well to absorb the entire butters juices. Add chopped salmon fillets, pour in lemon juice, remaining butter and season with salt and pepper if needed. Stir well. Bring in shredded parsley, green onions, quartered eggs, mix and deliver to the table.

Bon appetit!

Recepto šaltiniai: StoneSoup ir Delia Smith

Bookmark and Share Print Friendly and PDF

18 komentarai (-ų):

Jurga rašė...

Wow, nuotraukos kokios!

Mano spintelėse ir tas pats :)) Reiktų ir man taip prasisukt :)

Egle rašė...

Jurga... padariau shy face. Nenušviesinau per daug? Naujas monitorius labai ryškiai rodo... Ačiū :))

O žinok, aš tiek gėrio radau, kad vien makaronais galėtume maitintis dvi savaites kokias ;D

Neringa G. rašė...

nenusviesinta, labai grazios foto :)
reikes ir recepta isbandyti ;)

Jurga rašė...

Nea, man patinka tokios :)

Bent jau badu tikrai nemirsit :)))

Ineta rašė...

Atrodo tai tikrai labai labai tiek nuotraukos tiek patiekalas:))))

Inga rašė...

wow kokios nuotraukos....ach...tikiu, kad ir patiekalas skanus...tobula

Egle rašė...

Neringa, ačiū. iš tavo lūpų komplimentas - geras ženklas :) Bandyk - patiekalas pats savaime nėra stebuklas, bet tikrai visai skanus.

Jurga, regis, kad nemirsim. Tikrai ne :))) Ačiūū

Egle rašė...

Ineta, Inga, ačiū, mergaitės :) Mielas malonu.

ieva rašė...

Egluže, kiaušinių nuotrauka tiesiog tobula!

Laima rašė...

O kokiu objektyvu fotografavai? :)

Žiupsnelis Druskos rašė...

Super nuotraukos!

youarewhatyoueatorreheat rašė...

egle- your photos are absolutely gorgeous! now i have to look through your blog to see if you give any photo tips. :)

Egle rašė...

Ieva, Milda, ačiū, merginos :)

Laima, konkrečiai šios su Nikkor 60mm f/2.8 :)

youarewhatyoueat, thanks :) I don't feel these photos are surely great and unfortunately there are no photo tips on my blog. But there are plenty of them online ;) If you need I sure can give some recommendations where to look upon them.

Neringa G. rašė...

Ka tik ismeginau, buvo idealiai antram patiekalui prancuziskam dejeuner :) puikus receptelis!

Egle rašė...

Neringa, ou jes :) Tai puikiai tada :) Tiesa, tu Prancūzijoj dabar reziduoji ar ant Lietuvos žemės? Smalsu ;)

Neringa G. rašė...

As dabar Prancuzijoje savanoriauju ir naudodamasi ta proga, kad turiu neispasakytai gera virtuve, emiausi truputi gaminti :) ir zinoma, tavo blogas antra ykvepima dave, buvau pasikasus po fotkem ir jau daresi nuobodu :)

Egle rašė...

O tai tau... net nežinojau dėl kokios priežasties tave vėjai ten nešioja. Ką aš galiu paskyt.. tik pavydėt ir ištarti 'kaip faaaina aš irgi noriu'... :)
Seniai jau?

Neringa G. rašė...

Is tikruju labai idomu cia, nes gyvenu nedideliam senoviniam miestelyje ir viskas cia vyksta pagal senu dienu kultura, dar neprasiverzusi amerikonizmo banga, stovi macdonaldas kazkur uzmiestyje, visu uzmirstas (gal tik jaunimas lankosi), o seip visos kepykleles ir sestadenis turgus kaip is knygu, sezoninis valgymas (kaba net pas mum ant saldytuvo, kas koki sezona auga ir geriausiai tinka), suriai ir vynas - visa tai tiesa :)
as jau 5 menesiai cia, dar 5 liko ir vis galvoju, kaip butu gerai nors dalele sito viso gerio i Lietuva pargabenti :)

Rašyti komentarą