2010 m. birželis 18 d., penktadienis

Spiciness and Bitterness comes together in Life

Būna dienų lyg tyčia. Būna ir gyvenimo etapų Lyg Tyčia. Visko būna. Jei vakar matėt mane laimingą, besišypsančią ir juokaujančią, nebūkit tikri, kad iš tiesų taip ir jaučiuosi. Aš moku atrodyti graži, laiminga ir netgi juoktis moku.  

Jei atvirai, tai aplankė mane kažkoks nusivylimo ir kartėlio periodas. Savim ir kitais. Aplinkybėm, kurias sunkiai sekasi keisti iš esmės. Bet susitaikyti aš su jom tiesiog negaliu. Tad kažkaip iriuosi pro juodus debesis, depresijos akimirksnius, ašarų upelius ir kartais net isterišką juoką. Nes juokinga pačiai iš savęs. O dar ir dėl to, kaip viskas kartais susiklosto. Vienu metu. Kartėlis ir aštrūs, ašaras spausti verčiantys gyvenimo potyriai, dažnai ateina kartu. Kita vertus, žinau, kad praėjus šiam etapui, tikrai galėsiu šypsotis be jokios nuoskaudos, žinodama, kad viskas yra gerai. Nes viskas tada bus gerai.

chilli5

Receptas, kuris užkabino mano akis viename iš didžiųjų JAV dienraščių. Paskui staiga pasimetęs iš mano bookmark'ų,vėl rastas ir vėl pamestas (nes mano asmeninis nešiojamas kompiuteris lygiai prieš savaitę pakratė kojas). Tad tikrai neatsimenu kur aš jį mačiau. Bet proporcijas šįkart įsidėmėti aš spėjau. Nuo tos dienos, sūdyti čili pipirai man nedavė ramybės, tad sekmadieninio apsipirkimo metu, krepšy pirmiausia atsidūrė skaisčiai raudoni ir dailūs pipirai.

Receptas į Vakarus atkeliavęs iš Hunano provincijos (Kinija), kurios virtuvė garsėja čili pipirų gausa ir patiekalais, kuriuose dominuoja aštrieji pipirai. Sūdyti čili pipirai - svarbus Hunano provincijos  patiekalų ingredientas. Sako, kad taip paruošti pipirai yra švelniai aštraus kvapo ir skonio. Ir užuot aštriai smūgiavę skonio receptoriams, šie sūdyti čili pipirai šauniai apjungia viso patiekalo skonius. Pagyvensim - pamatysim, bet aš jau nekantrauju paragauti jų po poros savaičių. Be to, sūdytus pipirus galima sutrinti iki vientisos masės ir naudoti kaip pastą įvairiems patiekalams. 

Chilli Jar 1

Sūdyti čili pipirai

500 g raudonųjų čili pipirų
~60 ml jūros druskos

Kruopščiai nuplautus ir nusausintus čili pipirus supjaustykite plonais griežinėliais. Neišmeskite sėklų. Patariu nepamiršti vienkartinių pirštinių arba vėliau itin kruoščiai nusiplauti rankas.

Į švarų, steriziluotą (šį žingsnį praleidau) ir sausą stiklainį, suėkite supjaustytus pipirus, užpilkite druska, užsukite ir gerai suprtykite. Laikykite tamsioje vėsioje vietoje dvi savaites. Po dviejų savaičių, sūdyti čili pipirai - paruošti naudoti, o atidarius stiklainį, galima drąsiai laikyti šaldytuve neet iki kelių mėnesių.  mėnesius.

Pastaba: mano proporcijos - iš akies, tačiau originale buvo pateiktos tokios, kaip parašyta. Jei bijote nuklysti nuo recepto, pasiskaičiuokite druskos ir pipirų santykį.

mixm

Salted Chili Peppers

500 g fresh red chilies
~ 60 ml of sea salt

Thoroughly wash and drain chili pepper. Cut into thin slices. Keep the seeds. I suggest to use a pair of disposable gloves or washing hands thoroughly after slicing.

Sterilise and dry a glass jar. Place the chopped chilies in a jar. Add salt, seal with a tight fitting lid. Give it a good shake to ensure that chilies and and salt are mixed well. Leave in a cool place for a couple of weeks before using, then store in the refrigerator once opened. The chilies will keep for months.

-----

Šypsokitės!
Bookmark and Share Print Friendly and PDF

16 komentarai (-ų):

Gamyklele rašė...

Na įrašas tikrai toks STIPRUS ir AŠTRUS, ne vien dėl pačio recepto.
Bet toks yra TIKRAS gyvenimas. Tam ir yra duoti šių skonių receptoriai, kad galėtume pajusti ir saldumą, ir sūrumą, ir kartumą, ir rūgštumą, ir aštrumą ir tik juos pažinę suprasim jų reikšmę.
Laikykis!!! :)

Egle rašė...

Laikausi. Jau kur5 laik1 taip laikausi :) Bet nieko, aš žinau, kadviskas praeina. O ir tunelio gale jau šviesa matyti, reikia tik dašliažti/daeiti/dabėgti ;)

ieva rašė...

Eglut, aš tavim tikiu. Labai labai! Nepasiduok, saule!

Egle rašė...

Ieva, tu gi žinai, kad aš nepasiduodu ir nepasiduosiu ;) Gi žinai tikrai :)

violeta rašė...

Ne ne , Ji nepasiduoda, ir tada Jai būna labai gera. Ir Ji būna laiminga ir mums papasakoja apie tą laimę. Labai gražiai papasakoja. Ir skaniausiais kvapais pasidalina :)
Juodi periodai praeina.Tiesiog va taip. :)
pipirai..ką tuuu..koks paprastumas ir genialumas, brangioji :)

Egle rašė...

Ačiū, Vio. Gerai, kad viskas būtų taip paprasta. šiandien dar taip juokingai nejuokingai supratau, kad nelaimės po vieną absoliučiai nelinkusios vaikščiot. Neįsivaizduoju kaip reikia iš viso šito išsikapstyt :O

violeta rašė...

kas gi ten nutiko jums..

Egle rašė...

visko po biškį ;))) Būna ir blogiau ;)

Elžbieta rašė...

Realiai pasidarė baisu. Eglė, ar visi esate sveiki?

Egle rašė...

Elžbieta, viskas gerai, nesijaudink. Atsiprašau, jei išgasdinau labai, bet tikrai esam sveiki, gyvi, turim rankas, kojas, tai kaip nors išgyvensim :) Ačiū už rūpestį.

Elžbieta rašė...

Ufff. Čia svarbiausia, nes visa kita - ištirps, kaip pernykštis sniegas. Net jei vakar buvo pasaulio pabaiga, tai čiandien staiga visa tai pasirodo nereikšminga...

Mademoiselle rašė...

Tikrai smarkiai tikiu, jog viskas bus gerai - tiesiog reikia palaukti geros akimirkos ir ji būtinai ateis. Pažadu ;)

O šiaip, būtų labai įdomu, jeigu papasakotum po poros savaičių, kas čia per gėris iš šių pipiriukų gavosi :)

Asta rašė...

Egle, laikykis. Juodos dienos ateina ir praeina. Bėda, kad jos po vieną neveikšto ir dažnai sukuria iliuzijas, lyg pasaulio pabaiga atėjus būtų. Bet taip nėra - aš žinau ir tu žinai. Šiandien - juoda, rytoj jau saulė švies :) Labai labai to linkiu :)

Anonimiškas rašė...

Egle, ar dar neturite naujo receptuko su sūdytais čiliukais? :)

Egle rašė...

Dar ne, bet greitu metu - bus ;)

Anonimiškas rašė...

Oi, kaip laukiu :)
Pas mamą šiltnamyje daug užaugo :)

Rašyti komentarą