2010 m. liepa 1 d., ketvirtadienis

Omletas su prieskoninėmis žolelėmis

omelette1

Skaniausią omletą šioj Žemėj kepa mano mama. Prisiekiu. Kad ir ką daryčiau, kaip stengčiausi ar nebesistengčiau, man toks nuostabiai  purus, minkštas ir neapsakomai skanus niekuomet niekuomet neišeina. Nors mama sako, kad jau tikrai tikrai atskleidė visas omleto paslaptis, aš vistiek neįsivaizduoju kaip jai pavyksta iškepti skanesnį omletą. Ir kodėl jai pavyksta, o man - ne?

Kaltę suverčiu aplinkybėms ir namų ilgesiui. Dar neginčytinam faktui, kad pas mamą visada viskas skaniau  (kaip ir kaimyno sode žolė visada žalesnė), bet vilties neprarandu, kad kada nors tooookį tobulą omletą kepsiu ir aš. Galbūt savo vaikams. O dabar po ilgų bandymų ir keliolikos ar keliasdešimt receptų testavimo, grįžom prie paprasto, klasikinio prancūziško omleto. Su prieskoninėmis žolemis. Idiliškiems, apsnūdusiems ir tingiems savaitgalio pusryčiams

Herbal Omelette 11

Receptas paprastas kaip dukart du. Pašaunu į orkaitę aliejumi pateptą ir druska bei pipirais pabastytas duonos riekeles, o kol keptuvėje tirpinu sviestą, suplaku po du kiaušinius kiekvienai porcijai ir persisvėrusi per langą nuskinu kelias šakeles bazilikų ir čiobrelio, kurias greitai sukapoju. Dar 3 mieguistos minutės ir pusryčiai garuoja ant stalo. Arba lovoje. Kaip kam skaniau.

Herbal Omelette 21

Omletas su prieskoninėmis žolelėmis
1 porcija

2 dideli kiaušiniai
2 v. š. mėgstamų kapotų žolelių*
didelis šaukštas sviesto
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Aš naudojau čiobrelius ir bazilikus, nesauga ant palangės kaip išprotėję, bet tinka bet kokios mėgstamos žolelės: raudonėlis, mairūnas, rozmarinas, petražolės, krapai, smulkūs svogūnų laiškai ir visos kitos.

Kiaušinius lengvai išplakti su pipirais ir druska. Keptuvėje įkaitinti sviestą, kol šis pradės gražiai burbuliuoti ir šiek tiek paruduos, supilti kiaušinio plakinį ir kepti ant vidutinės ugnies apie 10-15 sekundžių. Tuomet mentele nuo keptuvės kraštų apkepusius kiaušinius atstumti iki vidurio, kad skystas kiaušinio plakinys subėgtu į keptuvės kraštus. Uždengti, kepti ant nedidelės ugnies 1 - 2 minutes, pabarstyti kapotomis žolelėmis perlenkti pusiau ir dėti į lėkštę. Valgyti su skrudinta duona, silpnai raugintais agurkėliais ar kaip mėgstat.

Tiesa, šįkart mano omletas truputį subyrėjo (čia kalta mūsų mažoji keptuvė. Senutė, bet labai patogi kiaušiniams kepti), bet dėl to tikrai netapo prastesnis.  

Herbal Omelette

Herb Omlette
Serves 1

2 large eggs
2 tbsp favorite chopped herbs *
large knob butter
salt and freshly ground black pepper to taste

Beat the eggs with salt and pepper. Melt a small knob of butter in the pan and, when the foaming subsides, add the egg. Season. Leave to cook for about 10 seconds and then drag the edges of the omelette towards the middle, allowing the uncooked liquid egg to fill the space. Cook for about 1-2 minutes until just golden underneath. Serve with toasted bread or whatever you like your omlette with.

Bon appetit!

Bookmark and Share Print Friendly and PDF

27 komentarai (-ų):

Forelle rašė...

Tokie pusryčiai buvo šiandien ir mūsų namuose, tik vieniems su daug daug petražolių, o kitiems su daug daug svogūnų laiškų. O neįprastai purus omletas būna įpylus pieno, tada jis tampa sultingu, minkštučiu ir net kramtyt nereikia, pats tirpsta burnoje :)

Violeta rašė...

Nuooooootraukos, brangioji....nu tu pavarai :)) super žaviuosi...prikaustančios. Šaunuolė. Man irgi patinka omletas taip. Lengvai. :)

Egle rašė...

Forelle, mano mama irgi tik su pienu daro. Bet man vistiek kitoks gaunasi. Purus gaunasi ir su grietinėle, ir su grietine. Bet mamos vistiek skanesnis :)

Citrina ir bulvė rašė...

Egle, man panašiai kaip tau. Mūsų šeimoje omletą kepdavo tėtis ir jam visuomet visuomet jis išeina skanesnis nei man. Štai ką reiškia tėčio ar mamos rankos ;) ir, žinoma, meilė :)

Egle rašė...

Violeta, kokia tu miela :)) Fain. tai 'ant susitikimo' gal omletų prisikepam ir bus omletų balius? :D

Egle rašė...

Citrina, va va, kažkaip jiems stebuklingai viskas gaunasi. Dar niekas skaniau nekepa bulvių nei mano tėtis. Kugeliu keptuvėj vadindavom. Ech..

Forelle rašė...

Gal kad tėčiai rečiau gamina? Net ir dabar ką bepagamintų tėtis - labai skanu. Ir man patinka, kad nebijo eksperimentuoti, o mamos maistas toks paprastas ir kasdieniškas, nors ir skanus.
Mano mama irgi omletą tik su pienu kepa, prireikė nemažai laiko, kol atitaikiau kiek ko pilt, ant kokios ugnies, kaip maišyt ir dabar jau gaunasi toks pats skanus

Dalia rašė...

O man viskas neapsakomai skanu, ką tu, Egluže, pagamini, ir tie reti savaitgaliai, kai grįžti, tampa nuostabia švente:):):)

Egle rašė...

Forelle, na, aš tada dar turiu viltį irgi išmokt ir atitaikyt proporcijas :) Gal išduosi savąsias? nes mama tai 'iš akies' daro ;)

Egle rašė...

Mam, apsikeitėm komplimentais :)))

Inga rašė...

Egle, tavo nuotraukos paskutiniu metu gražesnės už anksčiau buvusias ir taip gražias :))))))) Kažką sumaliau bet esmę supratai? :) Nuostabu...Gal naujas objektyvas? :) Kame paslaptis? :)
O mano anytai labai skanus omletas gaunasi suplakus kiaušinius su pienu ir įdėjus tarkuoto fermentinio sūrio :) Būna toks purus ir sotus. Aišku jei nori dar kokios paprikos, pomidoro galima įplakti...

Forelle rašė...

Aš irgi jau iš akies pilu :) bet tikrai negailiu pieno, šlakelio neužteks. Paeksperimentuok ir išeis

Asta rašė...

na va, pasirodo daug kam tokia pat problema - mano mamos omletas irgi pats skaniausias ir neatkartojamas :)
nuotraukos super!

Egle rašė...

Inga, tavo akys meluoja :) iš tiesų tai ačiū už gerą žodį, mokausi, gilinuosi ir bandau tobulėt. Tame ir paslaptis. Ir objektyvas, kuris visą darbą už mane padaro :D

Mano mama irgi kartais sūriu daro. Ir aš darau :)

Forelle, žinau, kad šlakelio ir dviejų neužtenka. Eksperimentavau jau tikrai nemažai kartų. Purus gaunasi tikrai. Taip pat purus gaunasi ir su šaukštu grietinės, bet jis toks 'sunkesnis'. O pas mamą skanumą priduoda turbūt ne pienas ir ne paslaptys, bet meilė :)

Asta, čia kaip kiekvienai mamai savas vaikas gražiausias, taip kiekvienam vaikui mamos omletas skaniausias :))))

Jurga rašė...

Eina sau, buvau jau pamiršus omletus :) Man ir patinka su žolėm, su paprika, su pomidorai ar šonine... niam.

Egle rašė...

Jurga, niekada nevėlu prisimint :) Man su pievagrybiais. Ir sūriu.

mū rašė...

gaila, kad nevalgau kiaušinių. po tokių įrašų galima ir užsinorėti omleto, o jei dar prancūziškas :)
tik turiu vieną klausimą: argi apsimoka kaitinti orkaitę dėl keleto duonos riekelių? gal geriau jas paskrudinti tosteryje ir vėliau patepti aliejumi - ir greičiau, mažiau elektros suryja ir sveikiau, nes aliejus nekaitintas :)

Egle rašė...

, jei namie yra tosteris neapsimoka. Aš dažniausiai kepinu (nors dabar perskaičiau, kad įrš ėrašo taip neatrodoa) ant sausos keptuvės ir be jokio aliejaus, bet šį kartą orkaitėje ir taip buvo įjungta, tai pašoviau kartu su kitais kepiniais.

živilė rašė...

na nesu didžiausia omletų megėja,bet šįkart čia pamačius ir burnoj pajautus šviežių žolelių skonį puriame kiaušinyje,užsinorėjau ;}

Asta rašė...

Nors nieko naujo nepasakysiu, bet vis tiek pasisakysiu - nuotraukos tiesiog fantastiškos!!! :)) Bet aš žiū, ar čia man vaidenas, ar daugelio tinklaraštininkų nuotraukos "ant vasaros" pagražėjo, pašviesėjo... :) Va, ir tavo, Eglut, gi seniau vyravo tamsios spalvos, o dabar? Balta balta, kur dairaisi, ir taip šilta, kaip gražu.. :))

O omletus aš irgi labai mėgstu. Šiemetinis atradimas - su špinatais ir pievagrybiais. Ir pieno pilu irgi negailėdama (tššš..., tik niekam nesakykit, kad dažniausiai apverčiu jį padalinus į ketvirčius, nes kitaip... ups.) :)))

Egle rašė...

Živile, :))) kamba kaip komplimentas ;)

Asta, hm... nežiau ar kitur šviesiau, bet tam tikros mados ir lietuviškose bloguose vyrauja (kas man jau geroookai pabodo). Todėl stengiuos kitaip nei buvo :) Plius labai geras įššūkis man pačiai fotografuojant prieš šviesą. Mokausi, vadinas. Ačiū.

O šiaip aš irgi omletą, ypač jei kepu iš daug kiaušinių, dalinu į keturias dalis. Skonis nenukenčia :D

Rūta rašė...

Vaikystėje tiesiog nekenčiau omleto. Net nežinau kodėl. O dabar - vienas skaniausių patiekalų pusryčiams ir ne tik. Paprasta. lengva. ir toks be galo "grynas" skonis. Ypač pagardintas ant palangės užaugintomis žolelėmis.

Anonimiškas rašė...

puikiai, patiko,aciu.
________________

autobusu nuoma | mikroautobusu nuoma | autobusu nuoma

Anonimiškas rašė...

Nuostabu, geras variantas ! :)

PLASTIKINIAI LANGAI

darbas anglijoje

Anonimiškas rašė...

NEREALIAI SKANUS, rekomenduoju visiems isbandyti pasigaminti, tikrai patiks visiems !!

darbas anglijoje vasara
geras darbas anglijoje
darbas anglijoje sandeliuose
geri darbai anglijoje

Anonimiškas rašė...

visiems rekomenduociau pabandyti pasigaminti!

mobilieji telefonai
http://domuslangai.lt
pigus mobilieji telefonai
www.parfumerine.lt
www.mobilierdve.lt

Anonimiškas rašė...

labai patiko, skonis geras,aciu!

slenkančiųjų kiemo vartų automatika
varstomųjų kiemo vartų automatika
automatiniai kiemo vartai
www.rogertechnology.lt

Rašyti komentarą