2010 m. gruodis 13 d., pirmadienis

Practice makes perfect. Kūčiukai.

Pasninko kūčiukai. Iš miltų, vandens, aliejaus, mielių, cukraus. Ne, pasninko mes nesilaikom, tiesiog norėjau iškepti skanius ir tinkamus Kūčių vakarienei. Nes tą vakarą ant mūsų stalo nebūna sviesto, majonezo, grietinės ir kitų gyvulinės kilmės produktų. Niekuomet ir nebuvo. Tokios šeimos tradicijos, perduodamos iš karto į kartą. O Kūčių vakaro tradicijos man patinka. Jų dėka vakarienė būna lengva, jauki ir saugi. 

Kuciukai 1

Pirmieji kūčiukai, kepti savaitgalį buvo gana prėski. Antras ir trečias dublis pavyko kur kas geriau - saldūs bei traškūs. Tokie kokie man ir patinka. Vieni trapesni, kiti minkštesni. Ir aguonpienyje greit neištęžta (išbandyta!). Žodžiu labai vykę. Practice makes perfect. Tokius ir kepsiu dar ne kartą, nes Kūčių vakaro šie nesulauks. Baigia ištirpti akyse ir burnoje. Ir visai nesvarbu, jog po pirmųjų bandymų buvo likusios tik maltos aguonos, reikalo visai nepagadino.

Kuciukai

Kūčiukai

450 g miltų
180-200 ml vandens
2 šaukštai aguonų
6 šaukštai cukraus
10 g šviežių mielių
žiupsnelis druskos
2 šaukštai aliejaus

Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį pašildykite, suberkite pusę persijotų miltų ir su cukrumi ištrintas mieles. Viską išplakite (plakiau šluotele), pavirščių pabarstykite miltais ir pastatykite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Suberkite likusius miltus, aguonas, supilkite aliejų ir minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą palikite uždengtą šiltoje vietoje, kad pakiltų. Iš tešlos iškočiokite piršto storio volelius, supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais, sudėkite į miltais pabarstytą (arba kepimo popieriumi išklotą) skardą. Kepkite 180 °C temperatūroje, kol gražiai pagels.

NB! Jei mėgstat trapius ir kietus, kepkite 180 °C temperatūroje, jei minkštesnius - 200 °C, kol pagels. Ištraukę palikite atvėsti ir galėsite skanauti. 

Kočiokite labai plonomis juostelėmis ir supjaustytkite mažais gabaliukais - kūčiukai bus nedideli ir dailūs. Mielinė tešla gerai pučiasi, tad jei supjaustysite didesniais gabalėliais iškeps nebe kūčiukai, o  drambliukai :) Geriausia pirmą skardą kepti pasibandymui, o tada jau matysite kokio dydžio kūčiukai jums skaniausi ir priimtiniausi.

Iš nurodyto kiekio iškepsite 3-4 kepimo skardas nedidelių kūčiukų.

kuciukai 3

Kūčiukai. Christmas Eve Biscuits

Kūčiukai are small (~1x1x1 cm), sometimes sweet, baked dough pieces. Could be made with poppy-seeds mixed in or without ones. These biscuits are baked for Christmas Eve supper, when they are served with poppy seed milk. Originally made without butter, milk and eggs.

450 g flour
180-200 ml warm water
2 tbs poppy seeds
6 tbs sugar
10 g fresh yeast
pinch of salt
2 tbs oil

In a bowl cream the fresh yeast with sugar, stir in warm water until dissolved, add half the sifted flour. Dust top of the batter with flour and let rise in a warm spot until mixture has doubled in size. Add the rest of the flower, salt, oil and poppy seeds. Mix everything to make a firm but not sticky dough. Knead for several minutes, place in bowl, cover and leave in a warm place until it has doubled in size. Turn out and knead again. Roll dough into 1cm = ½ inch rolls and cut into small pieces. The smaller the pieces will be, the nicer kūčiukai will bake. Place dough pieces on a baking sheet and bake in preheated oven at 180 °C, until golden brown. It takes about 10-12 min.

If you want your biscuits to be crunchy bake them at 180 °C. If you prefer soft texture then bake at 200 °C
Serve soaked in poppy seed milk. They can also be eaten without.


Aguonu pienas. Poppy seed milk

1 l water
200 g poppy seeds
100 g honey or sugar (more or less to taste)

Scald poppy seeds with boiling water and soak for a 3-4 hours. Drain, process scalded poppy seeds in food processor, food mill or grinder. Pour 1 l of boiled water over the processed poppy seeds, add honey/sugar and stir until dissolves. Chill the milk. Can be served strained or unstrained. Serve with kūčiukai.
Bookmark and Share Print Friendly and PDF

72 komentarai (-ų):

Viktorija rašė...

Kaip tik ieškojau kūčiukų recepto, nes niekada jų nekepiau, o šiais metais užsimaniau :) Būtinai išbandysiu :)

Asta rašė...

Labai mėgstu minkštus kūčiukus su mamos spanguolių kisieliumi. Tik šiemet švediškai kalėdosim, tai teks palaukti iki kitų Kalėdų

Ineta rašė...

Koks jaukumas...:)
Pats skaniausias Kalėdinis kepinys:) Nuo mažumės, kasmet tokius gaminam. O tokios tradicijos pačios pačiausios:))

Egle rašė...

Viktorija, tik įspėju, jie tikrai nėra minkšti. bet man tokie patys skaniausi :)

Asta, na šie tikrai nėra patys minkščiausi. Tai kūčiukų galėsi ir nesulaukus kalėdų užkrimst. paprašyk mama atveš ;)

Egle rašė...

Ineta, man kūčiukai kur kas geriau nei kalėdiniai meduoliai :D Bet čia tik man turbūt :D

Viktorija rašė...

Tobulai atrodo:) Reikės pabandyt išsikept, tikiuosi pavyks:D

Egle rašė...

Viktorija, šiaip jau nėra kam čia nepavykti. Aš žinau, kad pavyks :)

Viktorija rašė...

Aj, man būna visokių katastrofų virtuvėj:))) Ir vat būna, kad net paprasčiausias receptas nepavyksta;))

Viktorija rašė...

Aš visokius mėgstu ir minkštus ir traškius. Išsikepsiu anksčiau, kad jeigu kas, turėčiau laiko pritaikyti prie savo skonio :)

Živilė Vi rašė...

Aš šeštadienį kepiau kūčiukus. ir dar kartą patvirtinau, kad man kūčiukai, tai skanumynas lenkiantis ir pyragus ir sausainius ir taipogi imbierinius.
paprastumas, lenkiantis visas įmantrybes. myliu ir gerbiu kūčiukus :)

Inga rašė...

Looks perfect :) Bandysiu :)

Egle rašė...

Sėkmes bandysiančioms :) Jei ką, pasidainkit ir recepto patobulinimais ;)

milda rašė...

o kiek laiko tešlą kildint? iš anksto dėkoju už atsakymą ir šiandien vakare stalą papuošiančius kūčiukus... tikiuosi :)

Egle rašė...

milda, na konkretų laiką sunku pasakyt, daug kas priklauso nuo temepratūros, kurioje kildinama. Pati tešla (užminkyta) man kilo apie 30 min gal. - pas mus ganėtinai šilta. Šiaip tai geriausia žiūrėt pagal tešlos tūrį: kai gabaliukas paaugs beveik dvigubai, galima jau kočioti ir daryti kūčiukus ;)

Violeta rašė...

koks prieškalėdinis postas, kokie dailučiai :) kaip aš šįmet jaučiu Kalėdas nesveikai stipriai :) man yra taip gera. Aš visus myliu :))))))

Egle rašė...

Violet, galėsi savo meilę visuotinai išreikšt :) Na, ne visai kalėdinėm nuotaikom dvelkiantis. Aš kažkaip buitiškai gyvenu pastaruoju metu :)
dankešiūn.

Viktorija rašė...

beje, dar norėjau pasiteirauti-o kiek laiko užtrunka "kol gražiai pagels", nes galiu ir pražiopsot:))

Egle rašė...

kepa gana greitai, todėl siūlyčiau tuo metu nekrist ant sofos priešais televizorių arba negulėt su knyga vonioj :)) Tikrai neskaičiavau minučių tikslumų, bet apie 10-12 bus. Paragaukit ir matysit iškepę ar ne. Svarbiausia nesudegint, nes bus ne tik neskanūs, bet ir nebevalgomi :)

Viktorija rašė...

ok, labai dėkoju už konsultacijas;) šiaip numaniau, kad apie 10-12 minučių, bet geriau jau pasitikslinti;)

Asta rašė...

Mano mama prieš kiekvienas Kalėdas pripirkdavo tiek kūčiukų, kad - nemeluoju - gardžiai juos valgydavo dar beveik mėnesį po švenčių. Manau, tai darydavo sąmoningai. Nes jai skanu, labai skanu :) O man.. man meduoliai skaniau. Imbieriniai sausainiai, aguoniniai pyragai - irgi. Kūčiukai man neatsiejama Kūčių vakarienės tradicija - taip, skani ir graži, bet dėl jų skonio iš proto neinu, kažkodėl. Bet kad tavieji atrodo nuostabiai, gali neabejoti. O sakei, kad Kalėdų nuotaikos tavuos namuos nesilanko dar :)

Egle rašė...

Viktorija, į sveikatą. Parašyk kaip sekėsi ;)

Asta, tai kad ir neįslinko tos nuotaikos, patikėk.. Čia tik pasibandymai, kad atrast tinkamą receptą. Pavargusi aš kažkaip labai, ne šventės man galvoj, visai. net nejaučiu, kad už 11 d. Kalėdos (ką tik suskaičiavau). Dovanų dar 0, idėjų irgi 0. kažkokia nešventiška nuotaika visai.

Meduolius irgi kepėm, bet kažkaip natkeliavo jie iki blogo. BEt man kūčiukai kur kas skaniau nei meduoliai. Aš juos irgi galėčiau kiaurą mėnesį valgyt :D

Viktorija rašė...

Išsikepiau, gavosi labai skanūs. Pirmoje skardoje gavosi tokie ne visai drambliukai, greičiau begemotukai. Antra - tokie, kaip reikia :)

Egle rašė...

Viktorija, fain :)) su tuo dydžiu tai ir aš pirmąjį kartą nepataikiau :D trečiąkart jau buvo perfect :)

milda rašė...

ačiū, kūčiukai tikrai traškūs ir skanūs... manau, kad iki Kūčių dar keletą porcijų reiks kept :)

Egle rašė...

milda, smagu girdėt!

aure rašė...

Niekada nekepiau, bet labai noriu pabandyti :) Dėkui už receptą- bandysim :)

Egle rašė...

aure, visai nesudėtinga. Tikrai. Parašyk kaip sekėsi.

aure rašė...

Super duper :) Kepa dar orksitėj. Pirmuosius jau sušlamščiau- lb skanu :)) Ačiū už receptą

Egle rašė...

Ou jė :) Nėra už ką. Kad tik mačytų :)

Anonimiškas rašė...

Taip seniai valgiau tu skaniuju minkstuju kuciuku, aciu uz recepta! :)

Egle rašė...

Prašom, prašom :)

Viktorija rašė...

Taigi, ne per seniausiai prisikepiau šitų kūčiukų..ir ką aš galiu pasakyti-jie puikūs. Norėjau tų truputį minkštesnių, tai kepiau 200 C temperatūroj.:) Kaip pirmam kartui-tikrai pavykęs bandymas. (Vidus minkštesnis, o pakraščiukai traškūs. Niam.:})
Ačiū:)

Ilona rašė...

Nerasysiu as dar komentaro, mat kuciukus dar tik rytoj ruosiuos kepti, bet paprasysiu patarimo. Niekad neesu naudojusi mieliu savo virtuvej (kol kas), bandziau gauti svieziu mieliu,deja... Patarkite, kaip as jas galeciau pakeisti sausomis mielemis.Nusipirkau tokiu maiseliu po 7g. Kazin kaip ir kiek man ju panaudoti, kad butu tiek pat kiek 10g svieziu? Beje, jusu kuciukai - mieluciai!

Egle rašė...

Viktorija, yay! Tai labai gerai, kad pavyko. Į sveikatą.

Ilona, keista, kad negavote. Mat šviežias mieles man teko matyti tikrai beveik visose, net mažiausiose parduotuvėse. Paprastai jos būna padėtos šaldytuvuose greta sviesto, grietinės, varškės ar kiaušinių. Aš visada mieliau dirbu su šviežiomis, bet galima ir su sausomis pabandyt.
Sausų mielių 7 g = 21 g šviežių. Taigi, paskaičiavus, tokiam kiekiui jums reikėtų apie 3,5 g :))) sausų mielių. Paprasčiau - pusė pakelio sausų mielių, šaukšteliais - 1 1/2 nubraukto šaukštelio.

Sėkmės kepant :)

Inga rašė...

Sveiki, ir as kepiau:) pgl si recepta. Kuciukus visada pirkdavom is parduotuves, bet siais metais su seima nesam Lietuvoje, o Kuciu stalas be kuciuku... Kepiau zemesneje temperaturoje, tai gavosi traskus, mano skoniui kiek saldoki kuciukai. Bet tikri, pasniko kuciukai:) Aciu:)

Egle rašė...

Inga, na taip mes mėgstam saldesnius, kitą kartą mažiau berkit. Visiški prėskučiai būna su 1-2 šaukštais cukraus, vidutiniškai saldiems reikia apie 4 šaukštus cukraus ;)

sapp09 rašė...

recipe in english please!? :)

Egle rašė...

Sure:

Kūčiukai. Christmas Eve Biscuits

Kūčiukai are small (~1x1x1 cm), sometimes sweet, baked dough pieces. Could be made with poppy-seeds mixed in or without ones. These biscuits are baked for Christmas Eve supper, when they are served with poppy seed milk. Originally made without butter, milk and eggs.

450 g flour
180-200 ml warm water
2 tbs poppy seeds
6 tbs sugar
10 g fresh yeast
pinch of salt
2 tbs oil

In a bowl cream the fresh yeast with sugar, stir in warm water until dissolved, add half the sifted flour. Dust top of the batter with flour and let rise in a warm spot until mixture has doubled in size. Add the rest of the flower, salt, oil and poppy seeds. Mix everything to make a firm but not sticky dough. Knead for several minutes, place in bowl, cover and leave in a warm place until it has doubled in size. Turn out and knead again. Roll dough into 1cm = ½ inch rolls and cut into small pieces. The smaller the pieces will be, the nicer kūčiukai will bake. Place dough pieces on a baking sheet and bake in preheated oven at 180 °C, until golden brown. It takes about 10-12 min.

If you want your biscuits to be crunchy bake them at 180 °C. If you prefer soft texture then bake at 200 °C

Serve soaked in poppy seed milk. They can also be eaten without.

Algė rašė...

gavosi - DIEVISKAI. aciu uz recepta!!! megstu minkstus, tai labai aciu, kad paraset, kaip iskepti tokius - viskas gavosi puikiai :)!

Egle rašė...

Alge, super super super!! labai džiaugiuosi, kad receptą pavyko ištobulint taip, kad visiems patinka ;)

marginalijos rašė...

Puikūs kūčiukai gavosi! Beje, dariau su sausom mielėm, kitokių neturėjau. Ačiū, Egle!

Egle rašė...

marginalijos, vėluoju su komentaru, bet labai smagu, kad tiko ir patiko ;)

Anonimiškas rašė...

Ar įmanoma iš speltos iškepti kūčiukus?

keistaipaprasta rašė...

As ir manau, kad kepsiu ne is kvietiniu miltu kuciukus (arba dali tokiu, dali kitokiu). Paskaiciau, kad spelta turi glitimo (kaip kad ir kvieciu miltai), tad manau teslos konsistencija turetu buti panasi, nebent paminkyt gali tekti ilgeliau ir pakildinti ilgeliau. Tokie kuciukai bus lengviau virskinami del lengviau pasisavinamo glitimo, esancio speltoje. Dar idomu kas galetu gautis su ruduju ryziu miltais. Numanau, kad paeksperimentuosiu. Jei nesijaus kuciukiski kuciukai, tai vis tiek bus mazulyciai sausainukai :)

Nida rašė...

Labai aciu uz recepta! Pirma karta gyvenime kepiau kaledaicius (anksciau pirkdavau parduotuveje ir nesukdavau sau galvos:)). Bunant uzsienyje tenka suktis paciai:) Gavosi tokie skanus kaledaiciai, kad isgaravo per vakara. Rytoj kepsiu vel - tik iskart dvi porcijas:)

Egle rašė...

Anonimui ir keistaipaprasta, niekada nesu kepusi kūčiukų su speltos miltais, bet manau 'kodėl gi ne?' Kaip ir sako, keistaipaprasta, turėtų pavykt.
reiks pabandyt šiemet iš pusės normos, kaip tik turiu speltos miltų spintelėj.

Nida, žemai lenkiu galvą prieš Jūsų komentarą. Čia pats tikriausias įvertinimas, kad receptas yra geras ;)

Linkėjimai, Eglė

keistaipaprasta rašė...

Kepiau 10 val vakaro, dvigubą porciją... nedaug iš tikro gaunas...tam kartui sutriaukšti :D sakė teks man juos dar 6 kartus kepti :) vietoj popkornų dabar triaukšia vyrukai :) dar šiltus :)

Egle rašė...

Nedaug? Juokaujat? aš iš vienos normos pilnas 3 skardas prikepu...

Anonimiškas rašė...

Išbandžiau kepti grissini iš speltos - puikiai gavosi, tai manau ir kūčiukai gausis :). Dukra alergiška, tai tik iš speltos ir galim eksperimentuoti.

keistaipaprasta rašė...

Hmm :) man gavosi 4 skardos, bet subėrus į indą vyriškoms saujoms matuojant matomai ir pasakiau nedaug :D Nieko tokio, relaksacijai vėl dviguba porcija kyla :) dabar volelius darysiu, o ne kociosiu ir pjaustysiu juostelem o paskui... (shame) :)

Baski rašė...

įdomu, ar pamaišyti su rupiais miltais būtų gerai?

Egle rašė...

Baski, manau, kad blogai tikrai nebūtų ;)

Sigita rašė...

Vaikystėje su mama visada kepdavome. Paskui ilgą laiką tik pirkdavau kūčiukų. Pernai kepiau pagal Jūsų receptą – labai puikiai pavyko. Dabar vėl susiradau tą patį receptą ir tuoj ruošiuosi kepti. Ir dar persirašiau į savo mėgstamiausių receptų sąsiuvinį. Ačiū! Su artėjančiomis šventėmis!

Anonimiškas rašė...

Egle, o kiek laiko jie geri būna? Ar ištemps kokias 5-6 dienas nuo kepimo? Noriu dovanėles pakuoti, ir pgl. šį receptą gamintų kūčiukų įdėti, bet planuoju kepti iš anksto, todėl ir sugalvojau paklausti. Ačiū :)

Egle rašė...

Anonimui. 5-6 dienas tai drąsiai. Jie geri būna pora savaičių - juk nėra nei kiaušinių, nei vandens. Tik laikant sandariam indely truputį apminkštėja, bet nelabai. Na, o jei gauna šiek tiek oro pakvėpuot, lieka, tokie, kokie ir turi būt. Aš su jais niekada jokių bėdų dėl laikymo neturėjom. Jei jau per mėnesį nesuvalgom, tai arba paukščiukus palesinu arba džiūvėsėliams sumalu :)

Vita rašė...

Ir šitus, Eglute, kepsiu... tik dabar sprendimas, kurią temp. rinktis, abiem variantam išbandyt laiko gali neužtekt... Žmogui tai tik kad būtų skanūs... O man tai tik kad Žmogus būtų laimingas :) pernai bandžiau, ačiū, gardūs - iš skardos porelė vagiliavo, tik atminties vingis suktas - niekaip nepamenu, kokius kepiau, lyg traškesnius taikiau. Tai tiesiai ir klausiu, kurie pačiai skaniau?

Anonimiškas rašė...

Mano pirmieji kuciukai... jie t o b u l i !!! Juhu!!! ACIU!ACIU!ACIU! Tik viena nedidele problemele...kaip reikes prikepti didziule kruva, kad visiems uztektu?.. Teks nakti okupuoti virtuve :-D

Egle rašė...

Vita, smagu girdėt, kad patiko. Aš renkuosi traškesnius, jie trapesni tokie. Man skaniau :)

Anonimui, teks pasidarbuot :) Aš irgi šiemet kepeliosiu daug ir ilgai :)

Vita rašė...

ką gi, dariau iškart dvigubą normą, tik nepaleido idėja dėt pilno grūdo miltus. ir dėjau. tai bent minkštesnius kepiau. išėjo tokie "rustic", pasišiaušę:)

Rasa rašė...

Ačiū už receptą, gavosi minkštučiai, skanučiai kūčiukai, kepu jau antrus metus pagal šį receptą. Kepu 200 laipsnių orkaitėj.

Anonimiškas rašė...

viena kepėja gyrėsi, kad kai reik pikepti didelei šeimai ir nėra laiko/noro kočioti "dešrytes", tai tiesiog kočioja lakštą ir pjausto kvadračiukais... procesas gaunasi daug greitesnis, tik grožio šiek tiek mažiau :)

Anonimiškas rašė...

man "kirmelytes" sunkiai kociojasi...sugrizta i pradine padeti... :(

Vaida rašė...

Kokio skaičiaus miltus naudojote šiems kūčiukams - 405 ar 550? Iš anksto ačiū! :)

Anonimiškas rašė...

Nuostabu, primena vaikyste ir mociutes keptus kuciukus :) Jau antrus metus kepu juos. Jaukiu artejanciu svenciu!

Anonimiškas rašė...

labai patiko! Rekomenduosiu VISIEMS! ACIU!

___________________________________________________________________________________
automobiliu nuoma | automobiliu nuoma kaune | automobiliu nuoma vilniuje | ilgalaike automobiliu nuoma

Anonimiškas rašė...

Aciu, SUPER patiko labai
________________________
misku supirkimas perkame miskus perku miska

Anonimiškas rašė...

aciu uz recepta

________________

autobusu nuoma | mikroautobusu nuoma | autobusu nuoma

Anonimiškas rašė...

PATS GERIAUSIAS receptas super !!! pabandykit!

plastikiniai langai

darbas anglijoje

Anonimiškas rašė...

aciu, tikrai paliko gera ispudi, skanaus visiems!

darbas anglijoje vasara
geras darbas anglijoje
darbas anglijoje sandeliuose
geri darbai anglijoje

Anonimiškas rašė...

aciu visiems

pigus kvepalai internetu
http://domuslangai.lt
geri kvepalai
internetu pigesni langai
www.parfumerine.lt

Anonimiškas rašė...

labai patiko, skonis geras,aciu!

slenkančiųjų kiemo vartų automatika
varstomųjų kiemo vartų automatika
automatiniai kiemo vartai
www.rogertechnology.lt

Anonimiškas rašė...

puikiai!!!

mobilieji telefonai
pigus mobilieji telefonai
mobilieji telefonai nokia
mobilieji telefonai samsung
mobilieji telefonai iphone

Rašyti komentarą