2012 m. sausis 7 d., šeštadienis

Fasoulada. Baltų pupelių ir daržovių sriuba

Pradėti naujai. Nors rankos dar kvepia pyragais ir imbieriniais sausainiais. Dar justi cinamono ir karšto vyno aromatai. Nors radijas vis dar groja Andy Williams ir negaliu suprasti, baigės tos Kalėdos ar dar ne. Pradėti naujai. Mano dienos – tarsi balto popieriaus lapai. Todėl vis dar tvarkingai pildau kalendorių. Kaip visada metų pradžioje. Dailyraščiu ir neskubėdama užsirašau viską. Nors šiuo metu nieko svarbaus ir nevyksta. Pradėti naujai.

Fasolada. Greek Bean Soup.

Tik mūsų rytai tokie patys. Užsimiegoję. Kiek nerangūs. Ir tingūs. Katinaujant lovoje dviese, kol žadintuvas, įkyriai rėkdamas, neišspiria lauk. Rytai šokant ir tepant sumuštinius. Juokiantis geriant arbatą ir dailiai rišant kaklaraiščius. Atsibučiuojant prieš darbą ir linkint didžiausios sėkmės. Geri mūsų rytai. 

Dienos irgi tos pat. Jokių pasižadėjimų gyventi gražiau, geriau, teisingiau. Aš ir taip gyvenu gražiai. Ir beveik teisingai. Tik tos dienos slenka ramiau - stengiuos susikaupti ir neskubėti. Mokausi daryti vieną darbą vienu metu. Nenoriu savęs išbarstyti. Vis dažniau pavyksta, bet seni įpročiai ima viršų. 


Tik vakarai dabar kitokie. Ramesni, tylesni, jaukesni. Tiesiog kitokie. Pilni pokalbių, darbų, gerumo. Ir meilės. Mokomės viens iš kito ir neatsistebiu, kad metams bėgant, vis dar yra ko išmokti. O kai būnam jau visai  pavargę, krentam į minkštus patalus, žybtelim švieselę ir susiglaudę sklaidom knygų puslapius, rinkdamiesi receptus šių metų iššūkiui. Prieš miegą paskanaujam gero (ir nelabai) kino, paskaitom privalomą puslapių skaičių ir palinkim labos nakties. Taip ir gyvenam. Pradėję naujai. 

Fasolada. Greek Bean Soup.

Fasoulada. Baltų pupelių ir daržovių sriuba
Adaptuota pagal G. Ramsey Pasaulio virtuvės, p. 64

Fasoulada (Fasolada/ Φασολάδα) maistinga ir nebrangi graikiška daržovių sriuba. Neabejoju, kad kokią nors panašią verdate ir jūs. Didžiausias atradimas, kreminė sriubos tekstūra ilgo virimo rezultatas. Nepamirškite pupelių per naktį išmirkyti ir sriubą virkite apie porą valandų maloniai nustebsite paragavę pirmuosius šaukštus švelnaus, kreminio, pomidorinio skystimo. Sriubą galite gardinti keliais šlakeliais gero alyvuogių aliejaus ar trupintu fetos sūriu. Patiekite su namine duona.

500 g šaltame vandenyje per naktį mirkytų baltų pupelių (~250 g sausų)
3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 morkos
1 didelis svogūnas
1 vidutinė cukinija*
2 česnako skiltelės
jūros ir druskos ir juodųjų pipirų
400 g susmulkintų konservuotų pomidorų**
1 šaukštas pomidorų pastos
1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
žiupsnelis smulkintų petražolių

Priedai:
ypač tyro (extra virgin) alyvuogių aliejaus
trupintos fetos

* Originaliame recepte nurodyti 2 salierų stiebeliai.
** G. Ramsey naudoja 6 sunokusius slyvinius pomidorus, luptus ir be sėklų.

Pupeles per naktį išmirkykite šaltame vandenyje. Išmirkusias nuvarvinkite, suberkite į didelį puodą ir gausiai užpilkite šviežiu šaltu vandeniu. Nustatę vidutinę kaitrą užvirkite, jei reikia, nugraibykite putas ir virkite apie valandą.

Kitame puode pakaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite kubeliais supjaustytas morkas, svogūną, cukiniją, kapotas česnako skilteles, pasūdykite ir įberkite truputį juodųjų pipirų. Nustatę vidutinę kaitrą vis pamaišydami kepkite 6-8 minutes, kol daržovės pradės minkštėti. Sudėkite pomidorus, pomidorų pastą ir džiovintus raudonėlius. Maišydami dar pakaitinkite vieną dvi minutes, tada suverskite į pupeles.

Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens, kad daržovės būtų apsemtos, ir virkite 30-45 minutes, kol pupelės suminkštės. Sriubą, jei per daug sutirštės, praskieskite karštu vandeniu.

Sriubą išpilstykite į pašildytus dubenėlius, užberkite smulkintų petražolių. Jei norite, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ar įmeskite trupintos fetos. Sriubą patiekite karštą.


Savaitgalio džiugesiai

*kinas: prisiminiau „Definetely Maybe“ (2008). Meiliam vakarui.
*melodija nr.1: I orchestrate my mornings to Lissie „When I'm Alone“
*melodijos nr.2: dienomis norisi klausytis Bon Iver „Holocene“ ir „Calgary“.
*knyga: A. Munte „Knyga apie San Mikelę“. Atsiverčiau pirmuosius puslapius.
*fotografija: Stuart Ovenden ir jo Appledrane
*receptas: lęšių kukuliai su citrinų pesto. labai norėtųsi išbandyti.
*video: The Holstee Manifesto. Pažiūrėti privaloma.
*skaitiniai nr.1: Kristina Sabaliauskaitė „Laimingų 2012-ųjų arba pasaulio pabaigos belaukiant“
*skaitiniai nr.2: Jeff Goins „How to Have the Best Year of Your Life“ 
*gėris: jei dar nematėt, pavartykit paskutinį (anglišką) „Lamų slėnį“.
*tinklaraštis: žavingas naujausias atradimas: I am an age old tree. I am stars in the snow.
*savaitgalio planas: namai, lova, kalnas mandarinų, kaugė knygų ir šūsnis filmų.
*žodžiai: „If your dreams don't scare you they're not big enough“.

Tingaus katiniško savaitgalio!

Bookmark and Share Print Friendly and PDF

27 komentarai (-ų):

Miglė rašė...

O, koks receptas! Kaip tik turiu įvairiausių rūšių pupelių ir mąsčiau, ką man iš jų pasigaminus be jau šimtus kartų gamintų patiekalų.
O "Definetely, Maybe" kaip tik vakar vakare broliui kaip lengvą romantinę komediją rekomendavau :)

Egle rašė...

Migle, nu va tai tau :) Kaip mudvi abi čia pataikėm :)

Mes šiam vakarui numatę Moneyball. O iš gražių romantikų (nenusaldintų), aš dar labai laukiu We Bought a Zoo. Dar laukiu J. Edgar, nes (C. Eastwood'as vienas mėgstamiausių mano režisierių) ir šiaip, mano wishlist'as gana ilgas, tik ne visiems filmams būna tinkama nuotaika.

Tiesa, gal turi nuorodą į savo IMDB filmų reitingus? Kartais man pritrūksta įkvėpimo.. :)

Irma rašė...

Be galo grazus tasai tinklarastis :)

Egle rašė...

Irma, dėkui :)

Rūta rašė...

Sriuba nuostabi, jau pasiilgau tokio maisto po visų tų kalakutų/kepsnių/mišrainių. : ) Beje, ,,Knyga apie sant Mikelę" man pati pati pačiausia!

Egle rašė...

Rūta, ši knyga mano 'must read' list'e jau keletą metų. Pradžioje vis nepapuldavo po ranka, paskui - išpirktas tiražas, bet pagaiau įsigijau ir jau mėgaujuosi.

Vilma rašė...

Pasakiška sriuba pasakiškose foto! ;)

Egle rašė...

Vilma, dėkui. Rekomenduoju išbandyti ;)

Miglė rašė...

Būtent, Egle, dėl filmų ir nuotaikos, kartais ir geriausias filmas pasirodo nekoks vien dėl to, kad nuotaika netinkama jam žiūrėt, ir atvirkščiai.
O imdb ne visus žiūrėtus filmus esu sureitingavus, bet galėsiu artimiausiom dienom tai padaryt ir atsiųst nuorodą, bus puiki proga senus gerus filmus prisimint :)

Vio rašė...

gražiai gyvenat :) miela malonu paskaityt tavo įrašus, širdis atsigaun :) o sriubikė jauki, katiniškiems savaitgaliams :)

p.s. vakar žiūrėjau tavo rekomenduotą filmą The Way - sugriebė už širdies ir beje, jau naršau visus įmanomus puslapius apie route'ą į Santiago de Compastela :) Pasirodo visiškai įmanomas reikalas :)
aj, beje, tuos lęšių meatball'sus as jau ir nusižiūrėjus esu :) turėtų būt nesveikai gerai :)

Jura rašė...

reikia tam tikro poziurio, kad kiekvienoje rutinoje izvelgtum kazka ypatingo, nuostabaus, ir matau, kad tau pavyksta ta poziuri lavinti ir dziaugtis kiekvienu momentu.
O del lentils, tai as juos isbandziau. Jie man papuole i kategorija "labai nerealiai skamba, bet tikriausiai negaminsiu vel". Siek tiek man truko ... kazko.

Lamų slėnis rašė...

Ačiū, Egle :)

Stefania rašė...

Molto gustosa ♥
ciao

Egle rašė...

Migle, ačiū, žinai už ką :)

Vio, Jūra, nu stengiamės, ka būtų gražu. Kad rutina nekamuotų :) antraip ir visai sunykti, žmogau, gali. Ar ne?

Jūra, o kas jiems ne taip? Mes va, su Violeta visai buvom pasiryžusios bandyt...

Lamos, :)

Stefania, grazie per aver visitato il mio blog.

Diana rašė...

Ech, Egle, kaip nuostabiai parasei... Kaip tik sia knyga rankose turejau. Tokia nutrinta is tevu studiju laiku...

Anonimiškas rašė...

Maža pastabėlė: pupeles išmirkius vandenį nupilti, užpilti švariu ir virti pupeles maždaug 5 minutes, šį vandenį būtina! išpilti. Tik tada pupeles galima gaminti. Taip daryti būtina todėl, nes jos turi daug purininių medžiagų.

Egle rašė...

Diana, :) kuo labiau nutrintos knygos, tuo maloniau jas skaityti :)

Anonime, įdomu būtų sužinoti, kokiais šaltiniais paremta ši informacija.

Aiste rašė...

Isbandyta :)Geda geda naudojau konservuotas pupeles... Si karta turejau tik butterbeans tad jas ir panaudojau. Vis manau, kad cannellini butu tike daug daug geriau. O siaip labai labai skanu. Pasakiska sriubyte :)

Anonimiškas rašė...

Superinės sriubos. Mano net mama šiandien pasakė,kad senai tokią skanią naują sriubą ant mūsų pietų stalo matė ir ragavo. Keptų paprikų sriubą viriau jau ne vieną kartą, skanu ,skanu,skanu.
Jūsų blogas man taip pat superinis. Gražios nuotraukos visad sugundo ne tik pilvą ,bet ir akį.

Egle rašė...

Dėkui, tokie komentarai visada sušildo širdį. Ačiū, kad skaitot ir bandot ;)

Anonimiškas rašė...

O man be receptu dar patiko muzika. Belandziodama po autores pasiulyta Bon Iver suaradau sita Ben Howard "OLD PINES"
http://www.youtube.com/watch?v=UzzCthKw_C0

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

cha, aš irgi metų pradžioje tvarkingai pildau kalendorių

Egle rašė...

Anonimui, oi, Ben Howard ir aš kažkada buvau įdėjusi į savaitgalio džiugesius ;)

Dalia, nors sausis jau paskutines dienas skaičiuoja, aš dar stebėtinai stropiai pildau kalendorių. Žiauriai man nebūdinga. O tu?

Vita rašė...

ilgai keliavau iki šios sriubos, gerai, kad nuotraukos miražas akyse nedingo:) Pabandžiau. Patiko. Kartosiu.
P. S. Be manęs, dar kiti neragavo, bet kad ir jų nuomonė kažkaip šįkart neįdomi;)

Egle rašė...

Vita, nu kaip faina visada Jūsų kometarus skaityt ;)
Ačiū, kad dalijatės :)

Augustė rašė...

Egle, šita sriuba tokia tobula! Tiesa, mano morkas pakeitė moliūgai, bet nemanau, kad tai suprastino skonį :) Labai labai skanu!

Egle rašė...

Auguste, fain :) į sveikatą, sriubą valgyt sveika ir gerai skrandžiui :)

Rašyti komentarą