Ko neišversi į kitą kalbą

Net ir vertimų biuras Baltic Translations, ar koks nors kitas tarptautinis ir labai geras, nesugebėtų išversti į kitas kalbas tokių garsų, kurie yra neverčiami. Ką apie vertimo paslaptis mano patyrę vertėjai, kokių dalykų išversti neįmanoma?

Gyvūnų kalba

VertimaiVertimų biure dirbantis Gediminas sako, kad jam sunkiausia atrodo gyvūnų kalba, kurią išversti į kitas kalbas yra tikrai labai sunku. „Pavyzdžiui, anglų kalboje šuo sako garsą, kuris lietuviškai skambėtų kaip „vūf vūf“, tai yra visiškai kas kita, negu ką sako mūsų lietuviškas su grandine prie būdos pririštas Brisius. Nes jis sako „au“, „au“. Taigi, kaip matome, gyvūnų kalba yra skirtinga užsienio šalyse, nors to tarsi negali paaiškinti įprastais semantiniais kodais. Juk katė, ar ji būtų Bulgarijoje, ar Sirijoje, ar Persijoje, ar Norvegijoje, ar Lietuvoje, ji vis tiek visada sako tą patį garsą. Mes jį vadiname „miau“, bet kiti žmonės jį gali vadinti išvis kitaip. Taigi, bent jau man, kai tenka versti kokias nors pasakų knygeles su kalbančiais gyvūnais, tenka daugiausiai pasukti galvą, kaip padaryti, kad ūdriukokalba gerai skambėtų visomis kalbomis“, – sako Gediminas.

Komiksų garsai

Toliau skaityti „Ko neišversi į kitą kalbą”

Dėklai mobiliesiems telefonams

Saumsung S6 telefono dėklasPriedai mobiliesiems telefonams siūlomi įvairūs. Ne visi yra būtini, kai kurie perkami tik dėl to, kad tai yra madinga ir gražu. Daugelis aksesuarų neatlieka jokių svarbių funkcijų, juos dažniausiai renkasi jaunimas. Vienas iš mobiliųjų telefonų priedų – tai dėklas reikalingas, kad telefonas būtų apsaugotas, žinoma, šis aksesuaras, taip pat, turi gražiai atrodyti. Gamintojai ir pardavėjai šiandieną gali pasiūlyti platų asortimentą. Dėklą mobiliajam telefonui rekomenduojama įsigyti kartu su aparatu arba, kaip įmanoma, greičiau. Telefonas neilgai trukus gali būti subraižytas ar kitaip pažeistas. Jums nepavyks be šio priedo ilgai išlaikyti geros išvaizdos. Jei įsigijote jums patinkantį, brangų aparatą, greičiausiai naudositės juo ilgesnį laiką, nors mobiliuosius telefonus šiandieną dažnai keičia daugelis. Priežastis dažniausiai būna, kad aparatas pabodo, gamintojai siūlo naujus modernesnius modelius. Nedažnai telefonai keičiami todėl, kad paseno arba nebeveikia. Daugelio mėgstami mobilieji telefonai Saumsung S6. Kur rasti dėklų šiems aparatams? priedaimobiliems.lt internetinėje svetainėje galite rasti platų pasirinkimas. Šiam telefonui siūlomas ne vienas modelis. Galite rinktis savo mėgstamą atspalvį, pavyzdžiui, raudoną, juodą, žalią, rožinį bei kitus. Čia kiekvienas gali rasti tokį, kuris patiks.

Toliau skaityti „Dėklai mobiliesiems telefonams”

Smagus pasirinkimas gimtadieniui – boulingo klubas

Jeigu ieškote smagaus sprendimo savo gimtadieniui – boulingas Vilniuje gali būti tas pasirinkimas, kuris leis smagiai praleisti laiką ir patirti nepamirštamų įspūdžių.

Įtraukiantis žaidimas

Boulingas VilniujeKo mes labiausiai norime per gimtadienius? Labiausiai mes norime pasimatyti su žmonėmis, kurie mums yra svarbūs. Tas, kas surengia gimtadienius su gera kompanija, visada jaučiasi laimingesnis už tą, kuris galbūt gavo brangesnę dovaną, bet šventė gimtadienį vienas. Taigi, savo mylimai kompanijai reikia suteikti pramogų. Boulingas – įtraukiantis komandinis žaidimas, leidžiantis visiems dar labiau suartėti ir bendraujant žaidimo forma, patirti gerų emocijų. Žaidimus žmonės žaisdavo nuo seniausių laikų, juk ir dabar sakomas posakis „duonos ir žaidimų“, pasakytas viduramžiais, atspindi esminius žmogaus poreikius. Boulingas yra modernių laikų, tačiau jau taip pat klasika virtęs žaidimas. Jam nereikia būtų labai fiziškai pasirengus, tačiau tai visgi fizinis žaidimas. Kaip ir šachmatai, jis derinamas su mąstymu ir strategijos galvojimu. Ne vienas boulingas Vilniuje siūlo dideles žaidimų erdves, kur vienu metu žaisti gali daugiau kompanijų. Jūs galite, priklausomai nuo kompanijos dydžio, užsisakyti vieną ar kelis žaidimo takelius.

Maistas ir gėrimai

Toliau skaityti „Smagus pasirinkimas gimtadieniui – boulingo klubas”

Giminių susitikimas – išskirtinio tipo renginys

Renginiu organizavimas Mazeikiuose„Praėjusį savaitgalį visa giminė suvažiavo į Mažeikius – ten vyko mūsų senelio jubiliejus. Kadangi jis gyvenime dirbo pavojingą darbą, o ir sirgo visokiomis ligomis, visi džiaugiamės, kad taip ilgai išgyvens. Tad su džiaugsmu, pasisamdžius profesionalus, buvo pradėtas renginiu organizavimas Mazeikiuose ir visos giminės sukvietimas“, – įspūdžiais apie išskirtinę šventę dalijasi mūsų skaitytoja. Moteris sako, kad vertėtų atkreipti dėmesį į išskirtinę švenčių rūšį. Labai kompaktišką, bendruomenišką, tačiau iš dalies virstančią formalia. Tokių renginių organizavimas užima daug laiko, o renginiui įvykus, daug kas užmezga naudingų kontaktų. Tai – giminių susitikimai.

Giminė susėdo už ilgo stalo

„Kaip ir per visus giminės susitikimus, taip ir čia Mažeikiuose mūsų giminė laikėsitam tikros tradicijos. Kiek teko girdėti, tai giminių susitikimai irgi kartais pavirsta tokiais dideliais renginiais, kad jų organizavimui net samdomos specialios firmos, kurios užsiima būtent renginių organizavimu. Mes taip pat pasikliovėme vienos renginių organizatorių firmos rūpesčiu ir pagalba, ir tai iš tiesų palengvino mūsų organizavimo naštą“, – sako moteris.

Toliau skaityti „Giminių susitikimas – išskirtinio tipo renginys”

Kaip išsaugoti svarbią informaciją

Visiems gyvenant šiame skaitmeniniame amžiuje pasitaiko atvejų, kai reikalinga recover files after format dėl to, kad duomenys tiesiog kažkur dingsta. Tuo momentu, kai būna svarbu memory card recovery, mes negalvojame apie tai, kodėl mūsų failai dingo ir kaip reikėtų kitą kartą juos išsaugoti. Svarbiausia tampa vienas dalykas – kad tik pavyktų susigrąžinti senąją informaciją. Kartais tai pavyksta lengvai, kartais nepavyksta išvis. Ir visgi, geriausias būdas įveikti problemą visada yra tiesiog pasistengti jos išvengti. Šiuo atveju – jūsų duomenų dingimo. Tad kaip gi padaryti, kad jūsų duomenys ilgiau išliktų išsaugoti, o gal ir apskritai nedingtų?

Kopijuokite duomenis

Recover files after formatGeriausiai pasiteisinantis būdas, norint ilgiau išlaikyti duomenis, yra papildomų kopijų kūrimas. Tai jums neturėtų sukelti didelio finansinio diskomforto. Tarkime, jeigu norėtumėte nusikopijuoti popierinę knygą, jums tai ir kainuotų (lapų kopijavimas, rašalas, popierius, įrišimas), ir užimtų daug laiko (kol tai bus atlikta), bei daug vietos (fizinis daikto laikymo aspektas). Tačiau, jeigu jūs kopijuojate duomenis tiesiog skaitmeniniu pavidalu, tai trunka tik kelias akimirkas, kainuoja daug mažiau arba nieko nekainuoja (priklauso nuo to, į kokią, mokamą ar nemokamą, laikmeną duomenis keliate), ir visiškai neužima vietos. Vietą gali užimti tik, pvz., kietasis išorinis diskas arba mažesnė nei degtukų dėžutė kortelė. Taigi, tai labai patogus būdas saugoti duomenis. Kuo daugiau kopijų skirtingose laikmenose padarysite, tuo labiau apsaugosite savo duomenis nuo galimo išsitrynimo. Rekomenduojama rinktis internetinę duomenų talpyklą (Google Drive, DropBox ir kt.), taip pat kelias išorines laikymo priemones (kietąjį išorinį diską, USB lazdelę, CD ir kt.).

Įvertinkite laikmenų būklę

Toliau skaityti „Kaip išsaugoti svarbią informaciją”